Civil-rendőr összefogás a VIII. kerületben a szélsőségesek várható támadása ellen

A Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezésére VIII. kerületi rendőrök és LMBTQI civilszervezetek számára tartottunk workshopot.

Az alábbi beszámoló a Józsefváros Újságban jelent meg az eseményről.

Közeledik a Pride rendezvénysorozat, ami mindig felhergeli a gyűlölködőket. Az érintett civilek és a kerület rendőrei – az országban egyedülálló módon – elkezdtek együtt gondolkozni azon, hogy miképp tudnának a leghatékonyabban és leginkább jogszerűen fellépni a garázdálkodók ellen.

Idén a járványhelyzetre tekintettel a szervezők a több tízezer fős budapesti felvonulást lefújták ugyan, de a Pride több tucat más rendezvényét megtartják. Tavaly éppen az egyik ilyen rendezvényt „látogatta meg” Budaházy György és szélsőséges társasága az egyik kerületi kávézóban, ahol civilek a Budapest Pride fesztivál ideje alatt filmvetítést rendeztek a szexuális másság témájában. A „hívatlan vendégek” fittyet hánytak arra, hogy magánterületen vannak, hogy a résztvevők nem adtak engedélyt számukra felvételt készíteni róluk, mégis végigpásztáztak mindenkit a kamerájukkal, és megfélemlítő szövegekkel ijesztgették, illetve kilétükről faggatták a résztvevőket.

A szervezők kihívták a rendőrséget, de mire közel egy óra múlva kiértek, a randalírozók kimentek. Az adott szervezet képviselője a rendőrségen alig tudott feljelentést tenni, hiába tanácsolta neki ezt a helyszínre kiérkező járőr. A kapitányságon ugyanis már nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, és igyekeztek arról meggyőzni az illetőt, hogy nem tehet feljelentést. Végül sikerült. (Egyébként azóta sem történt semmi az ügyben.)

A rendőrség lassúsága, önmagának való ellentmondása, hárítása ebben a történetben nem csoda: ez a fajta gyűlöletbűncselekmény – hogy magánterületen, illetve magánrendezvényeken jelennek meg a szélsőségesek – viszonylag újkeletű, korábban inkább a felvonulásokra szervezett ellentüntetés, vagy a nyílt utcán való agresszió volt jellemző. Történt a tavaly nyárihoz hasonló atrocitás azóta is nem egy a kerületben (nem csak az LMBTQ-közösség ellen), és hamarosan ismét itt a Pride, ahol félő, hogy ismét megjelennek a szélsőségesek. 

Ezért a legjobbkor volt alkalmuk július utolsó hetében a témában érintett, kerületben (is) működő civileknek és rendőröknek egy közös képzésen részt venniük, ahol egyeztethettek arról, hogy szélsőséges csoportok megjelenésekor kinek mi a mozgástere, mik a törvényes lehetőségei, miben számíthatnak egymásra, illetve mit várhatnak el a másiktól. Annál is inkább időszerű egy ilyen közös gondolkodás, ismerkedés, mert az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly nyáron beépítette a protokolljába, vagyis utasította a rendőrség állományát, hogy miként járjanak el gyűlöletbűncselekmény esetén, ám mindez csak betű marad, ha a rendőrség számára nem válik életszerűvé, vagyis nem tudják az eljárásrend szellemiségét a gyakorlati munkájukra vonatkoztatni, abba beépíteni. 

Az érintettekkel való egyeztetés pont ebben tud segíteni. A helyzetgyakorlatokra, beszélgetésekre épülő képzést a civilszervezetekből álló Gyűlöletbűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tartotta és finanszírozta, a kerület vezetése pedig a helyet, valamint a pogácsákat, szendvicseket, üdítőket biztosította. Az egyik képző, Dombos Tamás, a GYEM egyik szervezetének, a Háttér Társaságnak a munkatársa a Józsefváros újságnak a képzést követően kiemelte, hogy a fent említett rendőrségi utasítás tartalmáról a járőröző vagy bűnmegelőzési feladatokat teljesítő rendőrök általában keveset tudnak, és ez itt is így volt. A civilek pedig keveset tudnak például arról, hogy amikor rendőrt hívnak egy fenyegetés vagy randalírozás esetén, akkor mik azok az információk, amelyek segítik a rendőröket, hogy megfelelően reagáljanak a helyzetre, időben odaérjenek, és ne legyenek se túl kevesen, se túl sokan. Vagy hogy hivatkozhatnak-e házirendre, ha szélsőségesek megjelennek a magánintézményükben? A GYEM és az ORFK között egyébként meglepően jó a munkakapcsolat – mondta el Dombos – a fenti utasítás tartalmához a GYEM civilszervezetei tudásukkal hozzájárulhattak. A GYEM szokott tartani a rendőrség égiszén belül is képzést, de olyan, hogy egy kerületre fókuszálva, a helyi rendőri erők és a helyi civilek együtt üljenek le, még nem volt. Összesen 13-14 rendőr vett részt a képzésen, egyikük a BRFK-tól érkezett, a többiek a kerületből. Takács Flóra, Józsefváros közbiztonsági referense elmondta, hogy ez az öt óra egymás szempontjainak megismerésére, a közös gondolkodás beindítására volt elég, és tervezik, hogy lesz folytatás.