Egyeztetés a rendőrséggel a további együttműködésről

Az Országos Rendőr-főkapitányság gyűlölet-bűncselekmény szakvonal koordinátorával egyeztetettek a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tagjai a jövőbeli együttműködésről.

2015. február 2-án az Országos Rendőr-főkapitánysággal folytatott egyeztetés-sorozat keretében találkoztak a GYEM tagjai Szücsi-Faragó Julianna r. alezredessel, a gyűlölet-bűncselekmény szakvonal koordinátorával.

A megbeszélésen a szakvonal koordinátora ismertette a jövőbeli együttműködés tervezett kereteit és lehetőség nyílt a GYEM tagjai által felvetetett szakmai javaslatok megvitatására.

Az egyeztetés hangsúlyos pontja volt a mindkét fél által kiemelt fontosságúnak tartott rendőroktatás és képzés. A GYEM tagjai úgy látják, hogy a civil szféra és a rendőrség közötti kommunikáció és együttműködés egyre hatékonyabb, a rendőrség nyitott a civilek gyakorlati és képzési tapasztalatainak felhasználásra. Az oktatási kérdések mellett az áldozatsegítő tájékoztató kiadványok elkészítésének és terjesztésének lehetséges módjairól is egyeztettek a felek.  

A GYEM által készített esettanulmány (link) megbeszélése és az álláspontok közelítése érdekében a GYEM tagjai márciusban találkoznak a rendőrség képviselőivel. A rendőrség és a civilek egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen az ügyészség bevonása az egyeztetési folyamatba a jogalkalmazás hatékonyabbá tétele érdekében.      

A GYEM továbbra is fontosnak tartja, hogy valódi együttműködés legyen a civil és állami szféra között, mert ezáltal hatékonyabbá válik a rasszizmussal és más intoleráns ideológiákkal szembeni küzdelem, az áldozatok támogatása.