Előadás a rendőrség és a civilek közötti együttműködésről

A beszélgetés résztvevői

Az Ebony Egyesület Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen című projektjének legutóbb találkozóján a rendőrség és a civil szervezetek közötti együttműködés lehetőségei volt a téma. Munkacsoportunk tapasztalatait Dombos Tamás foglalta össze egy előadásban.

Az Ebony Egyesület két éves projektjének célja, hogy elősegítse a gyűlölet-cselekményeknek kitett társadalmi csoportok közötti párbeszédet, és gyakorlati útmutatók révén azon helyi szervezetek munkáját, akik közvetlenül kapcsolatban vannak az áldozatokkal vagy a potenciális áldozatokkal. A projekt egyik tevékenysége a negyedévente megrendezett fórumsorozat, amelyen a résztvevők a gyűlölet-jelenségek elleni fellépés egyik vetületét vitatják meg. 

A 2016. január 20-i beszélgetés fókuszában a rendőrség és a civil szervezetek közötti együttműködés lehetőségei álltak. A vitaindítót Krémer Ferenc, a Rendőrtiszti Főiskola korábbi oktatója tartotta, aki a rendőrség és a civilek közötti együttműködés különböző modelljeit, az együttműködés szervezeti feltételeit mutatta be.

A bevezetőt Dombos Tamás, a Háttér Társaság munkatársának előadása követte, aki a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport és a rendőrség elmúlt négy évének tapasztalatairól számolt be. Ismertette, hogy milyen előnyei lehetnek a rendőrségnek a civil szervezetekkel való együttműködésből (áldozati szempontok megismerése, szakmai hozzáértés, hatékony kommunikációs csatorna, bizalomépítés a véleményvezéreken keresztük, szempontok, gondolkodási sémák közeledése), valamint hogy milyen formákban működik együtt a Munkacsoport a rendőrséggel (képzések, esettanulmányozás, közös gondolkodás, informális esetmunka). Előadását az együttműködés során azonosított nehézségekkel (kritikus és segítő civil hozzáállásból adódó szerepkonfliktus, rendőrségi kezdeményezések hiánya, rendőrségi iránymutatások hiánya) zárt.

Ezt követően Nagy-Győr Csilla, a gyűlölet-bűncselekmény szakvonal koordinátora szólt hozzá, aki megerősítette a rendőrség elköteleződését a civilekkel való együttműködésre.