A gyűlölet-bűncselekmények rendészeti kezelésével foglalkozó projekt indult a rendőrségen

A konferencia résztvevői

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) szakértői is részt vettek annak a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projektnek a megnyitóján, melynek egyik célja, hogy a rendőröket felkészítse a gyűlölet-bűncselekmények, a szélsőségesek által tartott rendezvényeken és felvonulásokon kialakuló elsősorban etnikai alapú konfliktusok kezelésére. A GYEM a megvalósítás során szakmai tapasztalatai beforgatásával fogja segíteni a Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület és az ORFK közös projektjét.

A projekt nyitórendezvényén részt vett Tove Skarstein norvég nagykövet. Leszögezte: a jogállamiság és az erős demokratikus intézményrendszer szempontjából kulcsfontosságú a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni kiállás.

Mint elmondta, az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (ERRBKE) által működtetett projekt kiváló példa arra, hogy miként képes együttműködni egy civil szervezet és a rendőrség egy fontos társadalmi probléma kezelése érdekében Hangsúlyozta, a gyűlölet-bűncselekmények az Európai Unió alapjogi chartájával is ellentétesek, hiszen az EU alapértékei tiltják a kirekesztést.

Az oslói rendőrkapitányság külön egységet hozott létre a gyűlölet-bűncselekmények kezelésére a norvég főváros egy olyan területén, ahol nagyon sokszínű a lakosság - mondta Tove Skarstein, hozzátéve, hogy a norvég alap 60 ezer euróval támogatja a program megvalósítását.

Makula György rendőr őrnagy, az ERRBKE vezetője elmondta, a projekt keretében tréningeken készítik fel a megyei rendőr-főkapitányságok középvezetőit a gyűlöletincidensek kezelésére, a szélsőséges szervezetek által tartott veszélyes, gyűlöletkeltő rendezvények megfelelő biztosítására. Emellett kampányt indítanak, hogy minél több roma fiatal csatlakozzon a rendőrséghez. Ennek érdekében bemutatják a rendvédelmi szervekben szolgáló cigány származású szakembereket. A kampány arca Oláh Gergő énekes, az egyik televíziós tehetségkutató verseny győztese.

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport tagjai előadásukban bemutatták a munkacsoport tagjait, munkáját, eredményeit és céljait. Elmondták, hogy feladatuk, hogy a hatóságok emberi jogi sztenderdeknek a legmagasabb szinten megfelelő működését érjék el, támogassák. A gyűlölet-bűncselekmény elkövetője az embert személyiségének megváltoztathatatlan lényegi vonása – cigánysága, homoszexualitása, zsidósága, fekete bőre – miatt támadja. E tulajdonság megélése, vállalása az önbecsülés, az emberi méltóság része. Ha nincs megfelelő védelem ellene, az emberi jogi problémát jelent. Ezért vállalták fel a civil szervezetek és szakértők a gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelmet. Az emberi jogi szervezetek kiemelték eredmények együttműködésüket a rendőrséggel, hangsúlyozták, hogy számítanak a további közös munkára, a rendőrséget jó partnernek tekintik.

Kapcsolódó dokumentumok: