A gyűlölet-bűncseleményeket jelző indikátorokról egyeztettünk az ORFK-val

2016. május 3-án ötödik alkalommal került sor az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a GYEM szakértőinek egyeztetésére. A megbeszélés célja a GYEM által összeállított és a téma szakértői által véleményezett indikátorlista rendőrségen belüli alkalmazása volt.

Az indikátorlista az előítéletes indítékkal elkövetett, ún. gyűlölet-bűncselekmények büntetőeljárásban való felismerésében és megítélésében nyújt segítséget a hatóságok számára. Az előítélet-indikátorok olyan objektív tények vagy körülmények, amelyekből arra következtethetünk, hogy egy bűncselekményt részben vagy teljes mértékben előítéletes indítékból követtek el. Az indikátorok ugyan önmagukban nem bizonyítják az előítélet indítékot, ugyanakkor egyetlen indikátor megjelenése estén a nyomozásnak, a bűncselekmény megítélésének az előítéletes indítékra is ki kell terjednie. Tehát az indikátorlista nem egy csekklista, azaz nem valamennyi indikátornak kell megjelennie, hogy azt feltételezhessük, gyűlölet-bűncselekmény történt.

A sértetti képviselőként szerzett tapasztalatok és a nemzetközi szakirodalom alapján készített, valamint a jogalkalmazó szervek, kutatók, minisztériumok részvételével kialakított  dokumentumról az egyeztetésen született megállapodás bizakodásra ad okot. Az ORFK képviselői vállalták, hogy pár, általuk kezdeményezett módosítást követően beépítik a listát az ORFK Gyűlölet-bűncselekmény szakvonalának képzési rendszerébe.

A GYEM a dokumentumhoz végleges tartalmának  kialakításához 2016 januárjában megkeresett szakértők közül 59-től kapott visszajelzést, amelyből 36 volt érdeminek tekinthető. A beérkezett véleményeket és javaslatokat  a GYEM megvitatta, és ezek alapján módosítottuk, illetve kiegészítettük az eredeti listát. Nagy örömünkre az érdemi visszajelzést adók köre kiterjed minden, a téma szempontjából releváns jogalkalmazó szervezetre és szakértői csoportra, így az indikátorlista mostani formája egyesíti a különböző szakmai szempontokat.

Érdemi visszajelzést adtak a rendőrség részéről: az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. A kormányzat részéről: az Igazságügyi Minisztérium (Emberi Jogi Munkacsoport), a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Hivatal. Az egyetemek részéről: az ELTE Állam-és Jogtudományi Kar, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar, a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az ügyészség részéről: a Legfőbb Ügyészség, az Országos Kriminológiai Intézet. A Pesti Központi Kerületi Bíróság két bírája. Továbbá az Alapvető Jogok Biztosa, a Magyar Rendészettudományi Társaság, a Belügyi Szemle, valamint gyakorló büntető ügyvédek, kutatók, akadémikusok. 

A GYEM álláspontja tovább erősödött az egyeztetést követően, miszerint a civil és állami szereplők közötti valódi együttműködés hatékonyabbá teszi a rasszizmus és más, kirekesztő nézetekkel szembeni harcot, valamint az áldozatok támogatását.