"Jelentsem?" Jogtudatosság-növelő videó a gyűlölet-bűncselekményekről

Képkocka a videóból

A Háttér Társaság hatrészes jogtudatosság-növelő videósorozatának legújabb epizódja a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozik: mit kell egy homofób vagy transzfób támadás áldozatának tudnia az eljárásról?

A gyűlölet-bűncselekmények jelentős része ma Magyarországon sosem jut el a hatóságokhoz, mert az áldozatok nem jelentik az őket ért támadásokat. Félnek az újabb megaláztatásoktól, az eljárások elhúzódásától, a támadás alapját képző - gyakran társadalmi stigmával sújtott - védett tulajdonságuk nyilvánosságra kerülésétől. Sokan vannak azok is, akiket az akadályoz a bejelentésben, hogy nincsenek tisztába, hogy a jogszabályok ezeket a támadásokat is szigorúan büntetik, és az eljárásban számos garancia szolgál az áldozatok szempontjainak érvényesítésére. 

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport tagszervezete, a Háttér Társaság ezért tudatosságnövelő kisfilmet készített, amelyben egy homofób támadás példáján keresztül mutatják be a legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket, és bátorítják az áldozatok a támadás bejelentésére és az elérhető támogató szolgáltatások igénybevételére. 

A kisfilm megtekinthető:

 

Jelentsem? Jogod van az igazság-szolgáltatáshoz!

Jelentsem? Jogod van az igazság-szolgáltatáshoz! Ne hagyd szó nélkül, ha gyűlölet-bűncselekményt tapasztaltál, bővebb információért kattints ide: http://www.hatter.hu/Zki Szerinted hogyan lehetne segíteni a támadások áldozatait, hogy jelentsék a velük történteket? Anonim kérdőívünk kitöltése két percet vesz igénybe. Segítsd a munkánkat! A kérdőívért katt ide: http://kutatas.hatter.hu/index.php/423736

Közzétette: Háttér Társaság – 2016. augusztus 17.