Nemzetközi online bíró- és ügyészképző program összeállításában vettünk részt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács HELP Programjának megbízásából az európai tagállamokban bírák és ügyészek számára alkalmazható elektronikus tananyagot dolgoztak ki a gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékony fellépésre. A tananyagot Magyarországon a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Igazságügyi Akadémia által szervezett képzésen használják először, amelyen 31 ügyész és bíró vesz részt.

Kirs Eszter (Magyar Helsinki Bizottság, a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport tagja) részt vett abban a nemzetközi munkacsoportban, amely az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Európa Tanács HELP Programjának megbízásából az európai tagállamokban bírák és ügyészek célcsoportjában alkalmazható elektronikus tananyagot dolgozott ki a gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékony fellépés tárgyában. A tananyagot Magyarországon a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Igazságügyi Akadémia által szervezett, május-júniusban zajló képzésen használják, amelyen 31 ügyész és bíró vesz részt.

A tananyag szerzői Ales Hanek (EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája), Paul Gianassi (Egyesült Királyság, Igazságügyi Minisztérium) és Kirs Eszter. A képzést Bárd Petra (Országos Kriminológiai Intézet) és Tóth Zsanett (Legfőbb Ügyészség) vezeti, és ők dolgozták ki a hazai jogszabályi és jogalkalmazási környezetről szóló modult is.

A képzés megnyitó eseményén Valentina Boz (Európa Tanács HELP Program), Tóth Zsanett, Bárd Petra, Joanna Perry (International Network for Hate Studies), és Pap András László, a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport szakértője tartott előadást.