Rendőr ölt romákat Szlovákiában, de nem vizsgálták a rasszista indítékot

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 2018. december 11-i ítéletében megállapította, hogy Szlovákia megsértette az áldozatok emberi jogait azzal, hogy az elkövető rasszista indítékát mind az ügyész, mind a bíróság figyelmen kívül hagyta. A két túlélő sértett fejenként 25 ezer Euró kártérítést kap a szlovák államtól.

Egy szlovák rendőr - szolgálaton kívül - illegálisan szerzett fegyverrel rátámadt egy roma családra 2012-ben. A család három tagját agyonlőtte. A támadást ketten túlélték, de súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőr a gyilkosság után vallomásában elmondta, hogy "radikális megoldást keresett a roma helyzet kezelésére". Az elkövetőt korlátozott beszámítási képessége miatt csak 9 évi börtönre ítélték. Az ügyben egyszerűsített ítélet született, amely nem tartalmazott indokolást. A támadás túlélő áldozatai az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak, mert úgy érzeték, hogy nem kaptak kellő elégtételt.

Az EJEB ítéletében megállapította, hogy az áldozatoknak sérült az élethez és azzal összefüggésben a hátrányos megkülönböztetés tilalmához fűződő joga azáltal, hogy a nyomozás során elmulasztottak minden előítélet indikátort alaposan feltárni, az ügyészi vádirat nem értékelte a rasszista indítékot súlyosító körülményként, és a bírósági eljárás sem foglalkozott az elkövetés hátterében álló motívummal. A Bíróság ismét hangsúlyozta a korábbi joggyakorlatában már kidolgozott elvet, amely szerint a rasszista alapon előidézett erőszakot és brutalitást súlyosabban kell megítélni azoktól az esetektől, amelyeknek nincs rasszista töltete. Ha azonosan kezelnénk ezeket, az azt jelentené, hogy szemet hunyunk azoknak a cselekedeteknek a különleges természete fölött, amelyek az alapvető jogok szempontjából különösen romboló hatásúak.

Az ügy rövid leírása angolul itt, az ítélet teljes szövege szintén angolul itt olvasható.