A rendőrség nem köteles megvédeni a kővel megdobált romákat

2012 augusztusában szélsőjobbos támadók szidalmazták és fenyegették a devecseri romákat. A cigány portákat és az ott lévőket meg is dobálták, de a rendőrség senkivel szemben nem intézkedett. Két roma sértett beperelte a rendőrséget a mulasztásért. Az esetről ez a kisfilm szól.

A Kúria jogerősen úgy ítélt, a rendőrség nem mulasztott. Tóth Kincső tanácsa szerint nem számítottak az uszító szónoklatok,  hogy a tömeg fenyegetően lépett fel, a rendezvény teljes hossza alatt cigányellenes jelszavakat  skandált és a videofelvételek tanúsága szerint nyolc percen át különféle tárgyakat  hajigált a romák portájára, a bíróság úgy találta,  összességében nem volt békétlen a rendezvény, ezért nem kellett feloszlatni a felhergelt és erőszakos tömeget. A legfőbb bírói fórum egyben osztotta a rendőrség írásban kifejtett álláspontját, miszerint a beavatkozás „a rendőrség és a demonstrálók összecsapását eredményezte volna, amely nemcsak a rendezvény részvevőit és a rendőri erőket, hanem a lakosságot is közvetlen veszélynek tette volna ki”. A felperes roma férfi viszont ismét nem kapott választ arra, ha „alapvetően békés” volt a rendezvény, ugyan mitől kellett tartaniuk a rendőröknek. A tárgyalásról készített filmfelvételt itt láthatja, a felperes ügyvédjének a beszédét pedig itt olvashatja és nézheti meg videón.

A Magyar Helsinki Bizottság fenntartja, hogy – mint felvételek és tanúvallomások igazolják – a tömeg nem csak fenyegetően lépett fel a romákkal szemben, de testi épségüket, családi élethez való jogukat is veszélyeztetette, sértette. A Magyar Gárdát ennél közvetettebb okok miatt tiltották be. A mostani ítélet rendkívül rossz üzenet a társadalomnak, mert zöld utat biztosít a gyülekezési jog mögé bújó, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett gyűlölet-bűncselekményeknek, valamint felmentést ad az ilyen ügyekben passzívan maradó rendőrségnek. Egyben azt üzeni a 700 ezres magyarországi cigány közösségnek, az állam nem védi meg őket.

A Helsinki Bizottság és ügyfelei fenntartják a strasbourgi emberi jogi bírósághoz eljárás-technikai okok miatt még tavaly év végén benyújtott panaszukat.