Rendszeres egyeztetés a rendőrséggel a gyűlölet-bűncselekményekről

Az ORFK Teve utcai székháza

Az Országos Rendőr-főkapitányság gyűlölet-bűncselekmény szakvonal-vezetőjének kezdeményezésére egyeztetéssorozat indult a rendőrség és a Belügyminisztérium képviselői, valamint a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tagjai és független szakértők között az egyes vitatott esetek megbeszélése, az álláspontok közelítése céljából.

2014. február 25-én az egyeztetés-sorozat első alkalmával a 2012. augusztus 5-i devecseri szélsőjobboldali tüntetésen történt események, az azzal kapcsolatban indult – illetve nem indult vagy megszüntetett – büntetőeljárások kapcsán fejtették ki véleményüket a résztvevők.

Fontosnak tartjuk, hogy ez a fórum rendszeressé váljon, ezzel elősegítve a civil szféra és a rendőrség közötti hatékony kommunikációt és együttműködést. Meggyőződésünk, hogy mind a rendőrség mind pedig a civilek sokat tanulhatnak egymástól az egyeztetéseken, és ezáltal hatékonyabbá válhat a rasszizmussal és más intoleráns ideológiákkal szembeni küzdelem.

A GYEM nevében a megbeszélést követően levelet küldtünk az országos rendőrfőkapitánynak, amelyben elismerésünket fejeztük ki, hogy a rendőri vezetők nyitottak az egyeztetésre és kíváncsiak a civilek álláspontjára. Levelünkben a megbeszélésen közösen megfogalmazott javaslatokat is leírtuk annak értekében, hogy a gyűlöletbeszéd elkövetőit felelősségre vonják, és megerősödjön a sérülékeny csoportok tagjainak a rendőrségbe vetett bizalma.

Válaszlevelében a rendőrség a civil szervezetek és a rendőrség közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta.