Részt vettünk az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán

Az ENSZ Kisebbségügyi Fóruma 2015. november 24-25-én tartotta nyolcadik ülésszakát Genfben. A fórum azonosítja és elemzi az ENSZ-nek a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló 1992-es nyilatkozatának végrehajtásával kapcsolatos legjobb gyakorlatokat, kihívásokat, lehetőségeket és kezdeményezéseket.

A fórum 2008 óta évente tart tematikus ülésszakokat. Idén a kisebbségek és a büntető-igazságszolgáltatási rendszer összefüggésinek vizsgálata került napirendre. A fórum célja, hogy platformot biztosítson az ENSZ tagállamoknak és a civil szerzeteknek a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekkel kapcsolatos párbeszédhez és együttműködéshez, illetve módszertani és szakértői támogatást nyújtson az ENSZ kisebbségügyi különleges jelentéstevőjének. E pozíciót 2011 óta Izsák Rita tölti be, aki idén „Kisebbségek a büntető-igazságszolgáltatási rendszerben” címmel készített egy ajánlástervezetet

Az eseményen Pap András László, a GYEM egyik egyéni szakértője felkért hozzászólóként, valamint az ajánlás-tervezetet véleményező felkért szakértői bizottság tagjaként vett részt. Felszólalása részben a gyűlölet-bűncselekmények kérdésére irányult.