Üdvözlendő fordulat: az ügyészség vádat emelt a menekülőket fenyegető porschés ellen

Több alkalommal jeleztük a hatóságok felé, és adtunk hangot véleményünknek a sajtó közvetítésével, miszerint nyilvánvaló volt az előítéletes indítéka, így közösség tagja elleni erőszak miatt kellene vádat emelni a 2015 szeptemberében menekülőket és az őket segítőket fenyegető Sz. Attila ügyében. Most megszületett a várva várt döntés.

A Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint 2016. július 4-én vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség Sz. Attila ellen kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt. A cselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, a halmazati szabályokra is figyelemmel egy évtől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügy részletei: 2015. szeptember 5-én a menekülők tömegei indultak el gyalogosan a Keleti pályaudvartól a nyugati határ felé. Az autópályán haladókat többen felvették az arra haladó autósok közül. Bejárta a médiát a 24.hu által készített videó, melyen rögzítették, ahogy egy szlovák rendszámú Porschéból kiugró férfi ordítva arra szólította fel a menekülteket, hogy szálljanak ki az egyik járműből. Az autó vezetőjét és utasait is sértegette, szidalmazta, a kisbusz oldalát többször megütötte. Kilátásba helyezte, hogy kézigránátot dob az utastérbe, ha a menekültek nem szállnak onnan ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást. A GYEM már akkor bírálta az enyhe minősítést. Kérte a Budaörsi Rendőrkapitányságot, hogy gyűlölet-bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszaknak kellene minősíteni az esetet, mivel alapos a gyanúja annak, hogy az elkövető a menekültekkel szembeni ellenérzése miatt követte el a bűncselekményt. 

A rendőrség nem változtatott a cselekmény minősítésén, majd megszüntette a nyomozást. Ezért fordult a GYEM a Legfőbb Ügyészséghez a nyomozás megszüntetésének felülvizsgálata és a cselekmény megfelelő minősítése érdekében.

A Legfőbb Ügyészség továbbküldte a levelet az illetékes Pest Megyei Főügyészségnek, ahonnan továbbúszott a Budaörsi Járási Ügyészséghez, amely a nyomozás iratait áttekintve mindent a legnagyobb rendben talált, a rendőrség minősítését helyesnek ítélte, és következtetése szerint a gyűlölet-bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A GYEM fenntartotta, és a sajtón keresztül adott hangot a véleményének, miszerint az eset körülményei egyértelműen utalnak az elkövető előítéletes indítékára.

Örömmel értesültünk a hírről, hogy végül az ügyészség is erre a következtetésre jutott. A Legfőbb Ügyészség beavatkozott, és az eljárás folytatására hívta fel a Pest Megyei Főügyészséget, ennek nyomán emelt most vádat a Budaörsi Járási Ügyészség az elkövetővel szemben közösség tagja elleni erőszak miatt. Az ügyet soron kívül tárgyalják.