UNI-FORM: új bejelentő felület homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények áldozatai és tanúi számára

UNI-FORM

2017. szeptember 28-án, az Európai Parlamentben tartott konferencián indította el a gyűlölet-bűncselekmények bejelentésére szolgáló és információkat tartalmazó új telefonos alkalmazását és webes felületét az európai leszbikus, meleg, biszexuális transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezetekből álló UNI-FORM hálózat. A projektben magyar részről a Háttér Társaság vesz részt.

A bejelentő felületről

Az új online gyűlölet-bűcselekmény bejelentő felület elérhető az interneten, az alkalmazás pedig letölthető az AppleStore-ból és a GooglePlayből a projektben részt vevő országokban: Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Máltán,  Portugáliában és Spanyolországban, .

A bejelentő felületet használhatják maguk az áldozatok, de tanúk és mások is: mindazok, akik jelenteni akarnak egy-egy előítéletes alapú bűncselekményt. Bejelentést névtelenül is lehet tenni, de ha a felhasználó a rendőrség felé is bejelentéssel kíván élni, meg kell adnia elérhetőségét is.

A beérkező bejelentések a projekt megvalósításáért felelős helyi LMBTQI szervezethez (Magyarországon ez a Háttér Társaság) mindenképpen befutnak, több országban pedig (így Magyarországon is) lehetőség lesz arra is, hogy közvetlenül a rendőrséghez is beérkezzenek.

Az UNI-FORM az első online felület, amely összekapcsolja az LMBTQI civil szervezeteket és a rendőrséget, hogy közösen léphessenek fel a látencia csökkentéséért – annak érdekében, hogy minél többen jelentsék a gyűlölet-bűncselekményeket és az online gyűlöletbeszédet.

Miért fontos ez?

Az Európai Unió minden tagállamában előfordul homofób és transzfób erőszak, zaklatás. Minderről azonban nagyon kevés információval rendelkezünk, mert az áldozatok többsége nem tesz bejelentést a hatóságoknak.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) eddigi legnagyobb LMBT közösségben végzett kutatása (93.079 válaszadó) szerint:

  • az LMBT emberek 26%-át érte már támadás vagy fenyegették erőszakkal otthonában vagy máshol;
  • ez az arány a transz emberek esetén 35%;
  • azoknak, akik nem jelentették az ellenük elkövetett bűncselekményeket, csaknem egyharmada (29%-a) attól félt, hogy a rendőrségen is homofób vagy transzfób attitűddel találkozna.

Az európai szintű adatokat a magyar kutatások is megerősítik. A Háttér Társaság 2015-16-ban lengyel, horvát és litván szervezetekkel együttműködve HateNoMore: A homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmény áldozatok szükségleteinek figyelembe vétele - a bűnüldöző szervek tudatosságának növelése címmel valósított meg kutatási-képzési projektet. Az online kérdőíves kutatás szerint a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmény áldozatává vált magyar válaszadóknak csak 17%-a jelentette a hatóságok felé az őket ért támadást.

Konferencia az Európai Parlamentben

Az alkalmazás és a weboldal hivatalos elindítására az Európai Parlamentben került sor 2017. szeptember 28-án, a “Tegyünk együtt az LMBT gyűlölet-bűncselekmény áldozatokért és a rendőrséggel való  együttműködésért” című konferencia során. A konferencián az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsának észt elnöksége, az ILGA-Europe és a projektben résztvevő partnerszervezetek képviselői vettek részt.

A projektet az ILGA Portugal civil szervezet koordinálta, a Háttér Társaság mellett belga, egyesült királyságbeli, észt, lett, litván, máltai és spanyol civil szervezetek vettek benne részt, és az Európai Bizottság támogatta.