esettanulmányozás

2019. október 1-én hatodik alkalommal került sor a GYEM és az Országos Rendőr-főkapitányság közös esettanulmányozására. A találkozón a GYEM szakértőin és a rendőrség képviselőin túl a Legfőbb Ügyészség munkatársa,illetve a Budapest Pride képviselője is részt vett.

A Legfőbb Ügyészség a GYEM kezdeményezésére olyan jogértelmezést adott ki az ügyészségek felé, amely értelmében a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése bűncselekmény már akkor is megvalósul, ha valaki a Facebook-on kezd illegális rendfenntartó tevékenységhez embereket toborozni.

 

2016. május 3-án ötödik alkalommal került sor az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a GYEM szakértőinek egyeztetésére. A megbeszélés célja a GYEM által összeállított és a téma szakértői által véleményezett indikátorlista rendőrségen belüli alkalmazása volt.

A Munkacsoport tagjai az ORFK épülete előtt

2015. novemberében negyedik alkalommal került sor az Országos Rendőr-főkapitányságon a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport civil szakértőivel közösen tartott esettanulmányozásra. A téma ezúttal a szélsőséges szervezetek illegális “rendfenntartó” tevékenysége elleni hatékony hatósági fellépés volt.

A GYEM tagjai az ORFK épülete előtt

A GYEM a rendőrséggel és az ügyészséggel való egyeztetése bizonyította, hogy a rendészeti jogalkalmazó szervek kifejezetten nyitottak a civilekkel való együttműködésre. Az egyeztetésen a jogalkalmazási problémák kezelését és további aktuális kérdéseket vitattak meg a szakemberek.

Az ORFK Teve utcai székháza

Az Országos Rendőr-főkapitányság gyűlölet-bűncselekmény szakvonal-vezetőjének kezdeményezésére egyeztetéssorozat indult a rendőrség és a Belügyminisztérium képviselői, valamint a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tagjai és független szakértők között az egyes vitatott esetek megbeszélése, az álláspontok közelítése céljából.

Feliratkozás RSS - esettanulmányozás csatornájára