romák

Emberi Jogok Európai Bírósága

A 2017.10.31-i ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelének alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást és elmulasztották kivizsgálni annak esetleges rasszista indítékát.

Ellentüntetők a Budapest Pride-on (hvg.hu, 2012)

Közösség tagja elleni erőszak bűntettében találtak bűnösnek öt férfit, akik 2013. július 6-án a Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. Két elkövető letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A sértetteket a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

Közösség tagja elleni erőszak bűntettében találtak bűnösnek öt férfit, akik 2013. július 6-án a Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. Két elkövető letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A sértetteket a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

 

Egy viszonylag egyszerű megítélésű, a sértettek roma illetve zsidó származása miatti, garázda magatartással elkövetett bűncselekmény ügyében az elkövetéstől számított több, mint négy év után született elsőfokú ítélet. Az ügy azért húzódott el, mert a rendőrség, és első körben a bíróság is képtelen volt megfelelően minősíteni a cselekményt. A sértettek jogi képviseletét a TASZ látta el. Számos panasz és beadvány kellett ahhoz, hogy az ügyben végül az ügyészség megfelelő minősítéssel vádat emeljen, és a bíróság – az álláspontunk szerint helyes és arányos – ítéletét meghozza. A döntés elsőfokon jogerőre emelkedett.  

Jogerősen 1 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték K. Tamást, amelyet 3 évre felfüggesztettek. A Veszprémi Törvényszék egyetértett az első fokú bírósággal abban, hogy a vádlott közösség tagja elleni erőszakot követett el, amikor 2012 nyarán a felhergelt társaival együtt "csapaterőben" masírozva, majd a romákat szidalmazva a portáikat megtámadta és megdobálta. A másodfokú törvényszék ezzel együtt súlyosította a minősítést, és a csoportos elkövetést is bizonyítottnak találta. Ezért emelte meg a büntetést 10 hónapról 15-re.

tatárszentgyörgy

A magyarországi kriminológia és kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata 2008. július 21-én kezdődött Galgagyörkön. A rasszista indítékú támadások egy éven keresztül zajlottak, majd 2009. augusztus 21-én hajnalban elfogták a gyanúsítottakat. A büntetőeljárás végét a 2016. január 12-i döntés hozta meg, a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletét, így jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét.

Rendőrautó (forrás: Vas Népa Online)

Papp Károly országos rendőr-főkapitánynak az emberi jogi szervezetekhez írt válaszleveléből kiderül: a rendőrség feljelentések alapján nyomozást indított, hogy tisztázza, mi is történt, amikor a román – magyar focimeccsre igyekvő drukkerek busza megállt az iskola előtt a Hajdú-Bihar megyei Konyáron. A civilek újabb levelükben örömmel nyugtázzák a fejleményeket, ugyanakkor felhívják a rendőri vezető figyelmét az ügyben korábban kiadott rendőrségi közlemények káros hatásaira.

A konyári iskola (forrás: origo.hu)

A rendőrség álláspontja szerint az általa közzétett, hang nélküli, homályos felvételek alapján egyértelműen megállapítható, hogy nem történt jogsértés szeptember 5-én a konyári általános iskola előtt. A rendőrségi eljárás jogszerűségét vitató emberi jogi szervezetek szerint azonban a közzétett felvétel nem alkalmas annak tisztázására, hogy mi történt Konyáron.

A konyári iskola (forrás: origo.hu)

Hat emberi jogi szervezet fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a szeptember 5-i konyári eseményekkel kapcsolatban.

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.

Gárda felvonulás Cegléden

A rendőrség már megint alulminősít, vagyis nem veszi figyelembe a rasszista szándékot, amikor közösség tagja elleni erőszak helyett garázdaság miatt nyomoz a ceglédi események kapcsán, derül ki az ORFK szeptember 10-én kiadott közleményéből.

Oldalak

Feliratkozás RSS - romák csatornájára