Cegléd

Összefoglaló

2012. augusztusában szélsőjobboldali  szervezetek tagjai félelemkeltő demonstrációt tartottak, egy zömmel romák lakta utcában. A legalább 20-30 fős, hasonló ruházatot viselő, alakzatban együtt mozgó csoport a lakók roma származásával összefüggő, rendkívül durva hangvételű kijelentéseket kiabáltak. A kiabálások során a következők is elhangoztak: "Meg fogtok halni büdös cigányok!", "Húzzatok vissza Indiába! Ti nem vagytok magyar állampolgárok! Büdös cigányok! Égni fogtok" A kiabálások mellett a felvonulás résztvevői kövekkel dobálták a házakat, ostort csattogtattak, petárdáztak.

Az ügyészség a támadókat közösség tagja elleni erőszakkal vádolta meg, azonban az eseményeket elszenvedő romákat is megvádolta felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság bűncselekményével. A bírósági eljárás folyamatban van.         

1. Alapadatok
Időpont: 
2012-08-12
Helyszín: 
Cegléd
Rövid leírás: 

2012. augusztus 18. napján szélsőjobboldali szervezet, illetve szervezetek tagjai félelemkeltő demonstrációt tartottak Cegléden a Présház utcában, ahol zömmel romák laknak. A legalább 20-30 fős, hasonló ruházatot viselő, alakzatban együtt mozgó csoport a lakók roma származásával összefüggő, rendkívül durva hangvételű kijelentéseket kiabáltak. A kiabálások során a következők is elhangoztak: "Meg fogtok halni büdös cigányok!", "Húzzatok vissza Indiába! Ti nem vagytok magyar állampolgárok! Büdös cigányok! Égni fogtok" A kiabálások mellett a felvonulás résztvevői kövekkel dobálták a házakat, ostort csattogtattak, petárdáztak.                 

Az utcában lakók – köztük a NEKI ügyfelei, H. T. és V.T is - nagyon megijedtek, mert már hallottak a különböző szélsőjobboldali szervezetek által tartott erőszakos, félelemkeltő akciókról, és tartottak tőle, hogy a felvonulók rájuk támadnak, vagy megrongálják értékeinket.

Időközben a ceglédi rendőrkapitányság rendőrei is a helyszínre érkeztek és találkoztak a felvonulókkal. Annak ellenére azonban, hogy az utcában lakók elmondása és saját észlelésük alapján is bűncselekmény elkövetéséről szereztek tudomást, érdemi intézkedést nem tettek. A kiérkező rendőrök nem igazoltatták a felvonulókat, holott azok a rendőrség kiérkezése után is folytatták a félelemkeltő, romaellenes tartalmú kiabálásokat. Ezen túl pedig felvonulók – vélhetőleg gázpisztolyból – több lövést is leadtak, ami az utcában lakókat még jobban megijesztette.

A romák többször kérték a jelen lévő rendőröket, hogy védjék meg őket, csináljanak valamit a felvonulókkal, érdemi lépés azonban továbbra sem történt. A rendőrök a lakókat szólították fel, hogy menjenek be a házaikba és feküdjenek le aludni.

A rendőrség fentebb részletezett fellépése – és a fellépés hiánya – azonban nem nyugtatta meg a lakosokat, különös tekintettel arra, hogy a felvonulók félelemkeltő és botrányos tevékenységüket nem hagyták abba. Végül a romák maguk kergették el a felvonulókat az utcából.

Az események kapcsán H. T. a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett.

Információ forrása: 
Jogi képviselet [ügyfelek (H.T., V.T.) elmondása, vádirat]
Szervezet: 
NEKI
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
kb. száz fő, 0-99 év, roma, nő és férfi
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

Az események az érintett utcában lakókat nagyon megijesztette, az érintettek féltették a családjukat, attól rettegtek, hogy bajuk esik, ha az utcán lévő emberek bejutnak a kertekbe, házakba, vagy valamelyik lövés eltalál valakit. Az érintettek nem mehettek ki az utcára, nem cselekedhettek szabadon. Úgy érezték, hogy a rendőrök nem akarják őket megvédeni. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
20-30 fő, 18-50 év, férfi
További jellemzők: 
Szélsőséges csoportokhoz köthetők az elkövetők
Kapcsolat az áldozattal: 
nem ismert
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Vádemelési szak
Minősítés: nyomozati szak: 
elkövetők: Régi Btk. 174/B. § (1a), (2) e) romák: Régi Btk. 271. § (1), (3) a)
Minősítés: vádirat: 
elkövetők: Btk. 216. (1), (3) e); romák: Btk. 339. § (1) a),b),d)
5. Panaszeljárás
Fórum: 
bíróság
6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Eljárás hivatalból megindításának elmulasztása
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

A Pest-Megyei Rendőr-főkapitányság alapvetően két bűncselekmény miatt folytatott le nyomozást. Az incidensben részt vevő romákkal szemben  csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a felvonuló szélsőségesekkel szemben pedig csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt. Az ügyészség (Ceglédi Járási Ügyészség) is ezen bűncselekmények miatt emelt vádat. A romák megvádolása a NEKI véleménye szerint aggályos, mert ők jogos védelmi helyzetben cselekedtek, így bűntetőjogilag nem vonhatók felelősségre.