Miskolc

Összefoglaló

Miskolcon egy tömegközlekedési buszon egy ismeretlen férfi a cigányságot általánosságban szidalmazta a busz közönsége előtt. A buszon utazó két roma származású lány a kialakult helyzetet megalázónak, önbecsülésüket sértőnek és támadónak érzékelte, a buszról leszállva szóvá tették, hogy a férfi viselkedhetne és beszélhetne kulturáltabban. A férfi ekkor velük szemben agresszíven és támadólag lépett fel, származásuk miatt szidalmazta őket, illetve feléjük ütött, ami részben eltalálta őket. 

A rendőrség kezdetben csupán garázdaság szabálysértéseként minősítette az esetet, amely minősítést garázdaság bűncselekményére változtatták, figyelmen kívül hagyva a romaellenes indítékot. Az elkövető kilétét a rendőrség a nyomozás során nem tudta megállapítani.

1. Alapadatok
Időpont: 
2013-01-14
Helyszín: 
Miskolc
Rövid leírás: 

Miskolcon 2013 januárjában két roma származású fiatal lány. H. S és H. A. a buszon arra lett figyelmes, hogy egy férfi a cigányságot általánosságban szidalmazza a busz közönsége előtt. A lányok a kialakult helyzetet megalázónak, önbecsülésüket sértőnek és támadónak érzékelték. A buszról ugyanabban a megállóban szálltak le mint a támadólag fellépő férfi, akinek nyugodt hangnemben szóvá tették, hogy viselkedhetne és beszélhetne kulturáltabban is. A férfi ekkor velük szemben agresszíven és támadólag lépett fel, származásuk miatt szidalmazta őket, illetve feléjük ütött, ami részben eltalálta őket. A lányok a további fizikai támadást úgy tudták elkerülni, hogy egy ott várakozó ismeretlen nem-roma férfi a védelmükre kelt.

A sértettek és egy tanú beszámolója szerint az elkövető nyíltan kifejezte romaellenes érzéseit mind általánosságban, mind célzottan a roma sértettekkel szemben („dögöljön meg az összes cigány”, „rohadjon meg mind”, „büdös cigányok).

Információ forrása: 
Jogi képviselet (ügyfelek elmondása)
Szervezet: 
NEKI
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
2 fő, kb. 18 év, nő
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

Félelem, könnyű fizikai bántalmazás.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
1 fő elkövető, 45-50 év közötti
Kapcsolat az áldozattal: 
nem volt előző kapcsolat
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
garázdaság szabálysértése [2012. évi II. törvény (Szabs. tv.) 170. § (1)], panasz alapján garázdaság vétsége (új Btk. 170 § (1) bek.
5. Panaszeljárás
Fórum: 
bíróság
6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A rendőrség (Miskolci Rendőrkapitányság) szabálysértés miatt indított eljárást figyelmen kívül hagyva a cselekmény súlyát és az előítéletes elkövetésre utaló indikátorokat. A NEKI jogi képviselőjének panasza alapján a Miskolci Járási Ügyészség megállapította, hogy a cselekmény súlyánál fogva alkalmas a garázdaság vétségének megállapítására, azonban a - NEKI ezirányú kérelme ellenére – nem állapította meg, hogy felmerült gyűlölet-bűncselekmény elkövetésének gyanúja.