Nagykanizsa

Összefoglaló

Ismeretlen tettesek Nagykanizsán „megdögletek cigányok”, „x-el jelöltek égni fogtok” feliratokat, valamint Hitler nevét és horogkeresztet fújtak festékszóróval egy üzlet falára. A környéken több házra is x-et festettek az elkövetők. A  házak többségében romák laknak, a kérdéses városrészben egyébként is jellemzően cigány származású emberek élnek. A nyomozás során a minősítés megfelelő volt (többek között közösség tagja elleni erőszak), de a rendőrség az elkövetők kilétét nem tudta megállapítani.

 

1. Alapadatok
Időpont: 
2012-05-29
Helyszín: 
Nagykanizsa
Rövid leírás: 

Ismeretlen tettesek Nagykanizsán, a Ligetvárosban 2012. május 29-én „megdögletek cigányok”, „x-el jelöltek égni fogtok” feliratokat, valamint Hitler nevét és horogkeresztet fújtak festékszóróval egy üzlet falára. A környéken több házra is x-et festettek az elkövetők. A NEKI információi szerint a házak többségében romák laknak, a Ligetvárosi részen egyébként is jellemzően cigány származású emberek élnek. 

Információ forrása: 
Tényfeltárás a helyszínen, jogi képviselet érintetteknek (T.Zs., I. J., T. R.)
Szervezet: 
NEKI
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
nagyszámú, de pontosan meg nem határozható számú, vegyes élekor és nem
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

A környéken élő romákban a feliratok felháborodást és félelmet váltott ki.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Nem ismert
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
közszemlére tétellel elkövetett önkényuralmi jelkép használata [Régi Btk. 269/B (1) c)], közösség tagja elleni erőszak (Régi Btk. 174/B (1)], rongálás [Régi Btk. 324 (1), (2) b)]
6. Értékelés
Értékelés: 
Helyes hatósági eljárás
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

Egy érintett helyi lakos feljelentése alapján a rendőrség (Nagykanizsa Rendőrkapitányság) önkényuralmi jelkép használata vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. A NEKI később három roma származású személy (T.Zs.), I.J., T.R.) jogi képviselőjeként feljelentést tett, amelyben kérte a rendőrséget, hogy közösség tagja elleni erőszak és rongálás bűncselekményei miatt folytassa le a nyomozást. Ezt követően a rendőrség megállapította a közösség tagja elleni erőszak gyanúját és a nyomozást áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Zala Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. A Rendőr-főkapitányság később a nyomozást felfügesztette tekintettel arra, hogy az elkövetők kiléte nem volt megállapítható.