Auróra homofób megszállása

Összefoglaló

"Szeptember 26-án délután fél 5-re hirdetett meg zártkörű, meghívásos alapú kulturális rendezvényt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség. Az eseményt a VIII. kerületi Auróra Közösségi Házban akarták megrendezni egy a ház nyilvános tereitől elkülönített nagy teremben. Ám a kezdés előtt negyed órával megérkezett Budaházy György, a közismert homofób provokátor és mintegy tucatnyi társa. A jórészt feketébe öltözött társaság megakadályozta, hogy a rendezvény megkezdődhessen. „A bűn nem lehet büszkeség tárgya” feliratú molinót feszítettek ki, és megafonból homofób jelszavakat skandáltak, sértegették a megjelenteket." (Helsinki Bizottság összefoglalója az eseményekről)

1. Alapadatok
Időpont: 
2019-09-26
Helyszín: 
Budapest, Auróra Közösségi Ház
Rövid leírás: 

"Szeptember 26-án délután fél 5-re hirdetett meg zártkörű, meghívásos alapú kulturális rendezvényt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség. Az eseményt a VIII. kerületi Auróra Közösségi Házban akarták megrendezni egy a ház nyilvános tereitől elkülönített nagy teremben. Ám a kezdés előtt negyed órával megérkezett Budaházy György, a közismert homofób provokátor és mintegy tucatnyi társa. A jórészt feketébe öltözött társaság megakadályozta, hogy a rendezvény megkezdődhessen. „A bűn nem lehet büszkeség tárgya” feliratú molinót feszítettek ki, és megafonból homofób jelszavakat skandáltak, sértegették a megjelenteket.

Információ forrása: 
sajtó, jogi segítségnyújtás a panaszosoknak
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
LMBTQ szervezetek által szervezett workshop résztvevői
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
körülbelül tucatnyian
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Eljárás leírása: 

"A szervezők rögtön hívták a rendőröket, akik 20 perc múlva kiérkeztek, de addig nem voltak hajlandók bemenni, amíg az alosztályvezető oda nem ért. Ő aztán bent tájékozódott, de nem látott okot arra, hogy közbe avatkozzék, noha több jel is utalt bűncselekményre és/vagy szabálysértésre. A helyszíni parancsnok csak arra kérte a „feleket”, hogy „beszéljék meg egymással” a helyzetet. Ezzel elfogadta Budaházyéknak azt a magyarázatát, hogy az akciójuk szabályos gyülekezésnek számít. De egy pillanatig sem volt az.

A megfélemlített és ócsárolt jelenlévők, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség tagjai és az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft. szervezői a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt adtak be a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Ebben született most elsőfokú határozat.

Ezek szerint a rendőrök „a tényállás tisztázása során beszerzett adatokból téves jogi következtetést vontak le, illetve ebből következően téves jogi tájékoztatást adtak a bejelentőknek és a sértetteknek is, amikor nem ismerték fel, hogy a magánterületen jogosulatlanul demonstráló személyekkel szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja merült fel, így ennek megfelelő további intézkedések megtétele lett volna indokolt”.

Bár a jelenlévők azt állítják, hogy a rendőrök csak 40 perccel a riasztást követően léptek be, és a tétlenkedésüknek köszönhetően Budaházyék 2 óra és 40 perc múlva hagyták el a a közösségi házat, amelyet miattuk be kellett zárni, a rendőrkapitány vizsgálata szerint a rendőrök rögtön intézkedni kezdtek. Ezen vizsgálat során azonban nem hallgatták meg a jelenlévőket, és kizárólag a rendőrök által készített jelentésekre támaszkodtak. A határozatnak ezt a részét megfellebbezik a panaszosok a Magyar Helsinki Bizottság segítségével."

6. Értékelés