Loffice

Összefoglaló

A Szivárványcsaládokért Alapítvány 2020. augusztus 18-án 18:30-kor Kerekasztal beszélgetés a magyarországi szivárványcsaládokról címmel szervezett beszélgetést a Budapest Pride LMBTQ Fesztivál részeként az Loffice irodaházban. A rendezvényt megzavarták, az épületben rongáltak.

1. Alapadatok
Időpont: 
2020-08-18
Helyszín: 
Loffice, 1085 Budapest, Salétrom u. 4.
Rövid leírás: 

A Szivárványcsaládokért Alapítvány 2020. augusztus 18-án 18:30-kor Kerekasztal beszélgetés a magyarországi szivárványcsaládokról címmel szervezett beszélgetést a Budapest Pride LMBTQ Fesztivál részeként az Loffice irodaházban. A kérdéses időpontban az épületben két esemény zajlott, a Szivárványcsaládokért Alapítvány eseménye a 6. emeleten, és egy másik, nem LMBTQ rendezvény a földszinten. A Szivárványcsaládokért Alapítvány eseménye nyilvánosan meg volt hirdetve, de előzetes regisztrációhoz volt kötve. 18:15 perc körül egy kb. 25 főből álló, fekete ruhás, egészségügyi maszkos személyekből álló csoport jelent meg az irodaház előtt, a csoport tagjai közül több HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom),. Hit, Hűség, Bátorság -  Magyar Ellenállás, ill. Warrior feliratú pólót viselt. A csoport tagjai közül felismertük Budaházy Eddát, Barcsa-Turner Gábort és Jancsó Gábort. A csoport tagjai próbáltak bejutni, de azt a szervezők a regisztráció hiányára, illetve a házirend elfogadásának hiányára hivatkozva elutasították. 18:20 körül a csoport tagjai elkezdtek megafonnal szirénázni, és Tiltsák be!, majd Ria-Ria-Hungária szövegeket skandálni. Ez a földszinten tartott eseményt jelentősen zavarta. Az épület előterében próbáltak egy nagy molinót is kifeszíteni, végül az épület előtt feszítették ki a “Szivárványcsalád = gyermekveszélyeztetés” és “Állítsuk meg a gyerekek megrontását!” feliratú molinókat. A csoport néhány tagja végül – az esemény szervezői és az irodaház üzemeltetőjének kifejezett felszólítása ellenére – mégis bejutottak az irodaházba, és – abban a hitben, hogy a Szivárványcsaládokért Alapítvány eseményén vannak – megzavarták  a földszinti teremben zajló másik esetményt. Amikor tévedésük kiderült, az esemény résztvevőit csatlakozásra szólították fel, majd a földszinti rendezvénytér mosdóiba bemenve kitépték a mosdókagylók szifonját, az összes WC-t eldugították wcpapírral, illatosítóval, szappanadagoló szifonnal.

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Kb. 25 fő
További jellemzők: 
Feltehetően HVIM tagok
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: egyéb indok
Minősítés: nyomozati szak: 
Csoportosan elkövetett garázdaság
Eljárás leírása: 

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt zajlott a nyomozás, majd elrendelték a bűnügyek elkülönítését a közösség tagja elleni erőszak vonatkozásában. Ezzel egyidejűleg a garázdaság vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytatott eljárást felfüggesztették, később pedig már közösség tagja elleni uszítás bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytatott eljárást megszüntették. 

5. Panaszeljárás
Fórum: 
Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség
Panaszeljárás: 

Az ügyészség az eljárás megszüntetése ellen benyújtott panaszt, mint törvényben kizártat elutasította.

 

Kimenet: 
elutasították
6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Utolsó minősítés: 
helytelen