Marokkói férfi megtámadása

Összefoglaló

A megalapozott gyanú szerint három férfi a származása miatt bántalmazott egy marokkói állampolgárt. Az ügyészség a támadók letartóztatását indítványozta, amit a bíróság elrendelt.

1. Alapadatok
Időpont: 
2020-12-20
Helyszín: 
Budapest, 13. kerület
Rövid leírás: 

"Egy 25, egy 24 és egy 20 éves férfi, valamint több, eddig ismeretlen társuk, tavaly december 20-án, a délutáni órákban, a XIII. kerületben, az 1-es villamos Róbert Károly körút és Reitter Ferenc utca megállójában körbevettek egy marokkói férfit, majd minden előzmény nélkül, kizárólag a származása miatt belekötöttek. Először szidalmazták, majd bántalmazták. A marokkói férfi az autós forgalom miatt csak második próbálkozásra sikerült elmenekülnie. A bántalmazás következtében testszerte könnyebb sérüléseket szenvedett."

Információ forrása: 
média
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
marokkói állampolgárságú férfi
Védett csoport: 
külföldi
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
több férfi
További jellemzők: 
A vádirat szerint skinhead-ek.
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Vádemelési szak
Minősítés: nyomozati szak: 
bántalmazással, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette
Minősítés: vádirat: 
csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette
Eljárás leírása: 

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói az elkövetés napján elfogták a 25 éves férfit - aki akkor letartóztatásba került -, két társát pedig 2021 júniusára azonosították. A rendőrség mindhármukat bántalmazással, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség  megállapította, hogy a kiemelt tárgyi súlyú bűnügyben a most őrizetbe vett két gyanúsított esetében is csak a legszigorúbb kényszerintézkedés jöhet szóba, ezért a nyomozási bírónál indítványt tett a letartóztatásuk elrendelésére. Az egyik gyanúsítottat a bíróság korábban, egy ugyanilyen cselekmény miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a másik terhelttel szemben pedig szintén ugyanilyen cselekmény miatt jelenleg egy másik bűntetőeljárás is folyik. A bíróság egyetértett az ügyészi indítvánnyal, és a két férfit letartóztatta."

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt és börtönbüntetést indítványoz négy férfival és egy nővel szemben, akik 2020-ban egy marokkói férfira támadtak a származása miatt.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyes hatósági eljárás
7. További információk