Pride hasbarúgás

1. Alapadatok
Időpont: 
2013-07-06
Helyszín: 
Falk Miksa utca, Budapest
Rövid leírás: 

A sértett a Budapest Pride felvonulás záróeseményére tartott barátjával és annak barátnőjével. Néhány sarokra a rendezvénytől egy 5-6 fős, a szélsőjobboldalra jellemző ruhában öltözött férfia haladt el mellettük, egyikük lágyékon rúgta az áldozatot, majd azt kiáltotta neki "Na mi van, te buzi!”. Az áldozat a földre esett. 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
egy melegnek vélt férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Az áldozat súlyos sérülést szenvedett, belső vérzése volt. Korházi kezelésre szorult, a kórházból két nap után saját felelősségre távozott. Az áldozat nem szeretett volna ügyének nyilvánosságot, mert attól tartott, a médiában (hibásan) melegként azonosították volna. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
5-6 fiatal férfi
További jellemzők: 
szélsőjobboldaliak
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 339. §, majd panasz után Btk. 216. §
6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Eljárás hivatalból megindításának elmulasztása
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

Az áldozat barátja a közelben állomásozó rendőrhöz szaladt és segítséget kért, aki azonban nem volt hajlandó semmit sem tenni, csak ennyit mondott: "nem kell demonstrálni, akkor nem fordul elő az ilyesmi". Két napnyi kórházi kezelés után az áldozat elment bejelenteni az esetet a helyi rendőrkapitányságra, akik elutasították a feljelentés felvételét, és arra kérték, emailben tegye azt meg. Az emailben küldött feljelentés után a sértettet az 5. kerületi kapitányságra idézték be. A nyomozást garázdaság miatt indították meg. Az áldozat (a Háttér Társaság jogi képviseletével) írásbeli indítványt tett rá, hogy a bűncselekményt a Btk. 216. §-a alapján minősítsék. A panaszt követően az esetet átminősítették és a BRFK-ra helyezték át. 2013. december 14-én a rendőrség felfüggesztette a nyomozást, mivel az elkövetőket nem sikerült beazonosítani. A rendőrség nem tájékoztatta a nyomozás felfüggesztéséről a sértett képviselőjét, akik csak egy másik üggyel kapcsolatban tartott iratismertetésen értesült arról.