deres.tv Eurogames

Összefoglaló

2013. június 27. és július 1. között Budapesten tartották a Eurogames európai szintű LMBT sporteseményt, amelyre többezer LMBT versenyző érkezett Európa számos országából. Az eseményt megelőzően szélsőjobboldali politikusok és hírportálok az esemény betiltását követelték, és több ellenséges hangvételű cikket tettek közzé. 2012. június 24-én a deres.tv szélsőjobboldali hírportál Indul a vadászszezon! Egy helyen a buzilimpia szervezőinek névsora, hamarosan a köcsögök szálláshelyei címmel tett közzé cikket. A cikk 31 személy nevét és Facebookról letöltött képét tartalmazta, a szerzők szerint ők a rendezvény szervezői. A cikk szerint "minden erőnkkel, a lehetséges eszközökkel a lehető legnagyobb mértékű ellenállást kell tanúsítanunk", a cikk saját bevallása szerint azzal a céllal tette közzé a listát, hogy segítse a "buzivadászokat". Másnap közzétették azon szállók listáját is, ahol a résztvevők megszállnak; a résztvevőkre "levadászandó vadakként" utaltak. A rendőrség először megszüntette a nyomozást közösség tagja elleni erőszak előkészülete miatt, de az ügyészség a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget. Később a rendőrség ismeretlen tettes miatt felfüggesztette a nyomozást, de a sértettek képviselőjének panasza nyomán az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. 2014. februárjában végül a rendőrség a nyomozást ismét felfüggesztette. A jogi lehetőség ellenére nemzetközi jogsegély kérésére nem került sor. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2012-06-24
Helyszín: 
internet
Rövid leírás: 

2013. június 27. és július 1. között Budapesten tartották a Eurogames európai szintű LMBT sporteseményt, amelyre többezer LMBT versenyző érkezett Európa számos országából. Az eseményt megelőzően szélsőjobboldali politikusok és hírportálok az esemény betiltását követelték, és több ellenséges hangvételű cikket tettek közzé. 2012. június 24-én a deres.tv szélsőjobboldali hírportál Indul a vadászszezon! Egy helyen a buzilimpia szervezőinek névsora, hamarosan a köcsögök szálláshelyei címmel tett közzé cikket. A cikk 31 személy nevét és Facebookról letöltött képét tartalmazta, a szerzők szerint ők a rendezvény szervezői. A cikk szerint "minden erőnkkel, a lehetséges eszközökkel a lehető legnagyobb mértékű ellenállást kell tanúsítanunk", a cikk saját bevallása szerint azzal a céllal tette közzé a listát, hogy segítse a "buzivadászokat". Másnap közzétették azon szállók listáját is, ahol a résztvevők megszállnak; a résztvevőkre "levadászandó vadakként" utaltak. 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
31 személy
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Ez és más hasonló cikkek félelmet keltettek a potenciális résztvevők körében, többen lemondták a részvételt. A szervezők különleges biztonság intézkedéseket foganatosítottak: a programok "titokban" zajlottak, a helyszínek listáját nem tették közzé, információhoz csak a rendezvény főhelyszínén a biztonsági átvizsgáláson átesettek juthattak. Jelentős rendőri jelenlét volt minden programhelyszínen. A helyi LMBT közösség nagyrésze úgy döntött, hogy a rendezvényen nem vesz részt nézőként, tartva az erőszakos támadásoktól. 

4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
nem bűncselekmény, majd panaszra Btk. 174/B. (3)
Eljárás leírása: 

Számos bejelentés érkezett a rendőrséghez, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amelyek szerint az elkövetők az alábbi bűncselekményeket valósították meg: közösség elleni izgatás, visszaélés személyes adattal, közösség tagja elleni erőszak előkészülete. A rendőrség a közösség elleni izgatás és visszaélés személyes adattal bűncselekmények kapcsán a nyomozást megtagadta, mivel értékelésük szerint a cikk ezt a tényállást nem merítette ki. A  közösség tagja elleni erőszak előkészülete kapcsán nyomozás indult. 2012. augsztus 2-án a rendőrség lezárta a nyomozást, mivel álláspontjuk szerint a cikk ezt a bűncselekményt sem valósította meg, mivel a cikket követően nem történtek támadások. Az áldozatok képviseletében a Háttér Társaság megpanaszolta a döntést, 2012. október 25-én az ügyészség a nyomzás folytatására utasította a rendőrséget, mivel érvelése szerint az erőszakos cselekmények elkövetésére való felhívással, valamint a leendő áldozatok személyi adatainak közzétételével a cikk szerzői jövőbeni erőszakos cselekmények elkövetését megkönnyítő feltételeket biztosítottak. 2013. február 1-én a rendőrség felfüggesztette a nyomozást: megállapította, hogy mivel az oldalt az USA-ból üzemeltetik, az oldal szerkesztőinek kiléte nem állapítható meg. Annak ellenére, hogy ennek jogi lehetősége adott, a rendőrség nem kísérelte meg nemzetközi jogsegély keretében felvenni a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. A Háttér Társaság ismét megpanasztolta a döntést, és az ügyészség a nyomozás folytatását írta elő. A rendőrség több potenciális informátort is megpróbált kihallgatni, de nem sikerült őket fellelniük. 2014. február 16-án a rendőrség a nyomozást ismét felfüggesztette, nemzetközi jogsegély kérésére ismét nem került sor. 

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

Annak ellenére, hogy ennek jogi lehetősége adott, a rendőrség nem kísérelte meg nemzetközi jogsegély keretében felvenni a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal.