Toroczkai kuruc.info

1. Alapadatok
Időpont: 
2009-06-14
Helyszín: 
Internet
Rövid leírás: 

2009. június 14-én Toroczkai László a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom vezetője cikket tett közzé a szélsőjobboldali kuruc.info hírportálon, amelyben az alábbi mondatok szerepeltek: "Újra erőt kell mutatnunk", "Ismét elő kell vennünk a harcosabb énünket, és csattanós választ kell adnunk a nemzetellenes provokációra". A cikkben az egy évvel korábbi erőszakos támadások az alábbi formában jelentek meg: "Tavaly dicsőségesen helyt állt a magyar ellenállás". A cikkben arról is beszámolt, hogy "Tavalyhoz hasonlóan ez ügyben egyeztettünk a nemzeti ellenállás mozgalmi és politikai szárnyával is, ahogy a szurkolókkal is" a Pride megakadályozás érdekében. 

Információ forrása: 
Ügyiratok (Szivárvány Misszió Alapítvány)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
harmincas éveiben járó férfi
További jellemzők: 
egy szélsőjobboldali szervezet vezetője
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 174/B. § (3) és 174/C. § (2); Btk. 174/B. § később elhagyva
Minősítés: vádirat: 
Btk. 174/C. § (2)
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
Btk. 174/C. § (2)
Minősítés: másodfokú ítélet: 
Btk. 174/C. § (2)
6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A Szivárvány Misszió Alapítvány a cikk kapcsán feljelentést tett, amelyben úgy érveltek, hogy a cikk mind a közösség tagja elleni erőszak előkészületét (174/B. § (3), mind az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése (174/C. § (2)) elkövette. 2010. június 25-én a rendőrség mindkét bűncselekmény elkövetésével megvádolta Toroczkai Lászlót. 2010. júliusában az ügyészség utasította a rendőrséget, hogy a nyomozást csak a 174/C. § alapján folytassa. Erről a döntésről a Szivárvány Misszió Alapítványt nem tájékoztatták. 2011. március 22-én Toroczkait a bíróság első fokon bűnösnek találta, és a büntetés kiszabását 2 évre felfüggesztette. Az ítéletről a média is beszámolt, az Alapítvány is innen értesült csak a vádemelésről, a bírósági eljárásról, illetve arról, hogy a 174/B. § nem képezte az eljárás tárgyát. Az Alapítvány a döntést megpanaszolta, az ügyészség azonban a panaszt elutasította, és anélkül, hogy érvelt volna korábbi döntése mellett, egyszerűn leszögezte, hogy az ügyészség szerint a 174/B. § nem volt megállapítható. A panaszt egyben a bíróságnak továbbították. 2011 októberében a bíróság másodfokon helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését, a döntés jogerős.

2013 márciusában a Szivárvány Misszió Alapítvány a sajtóból értesült, hogy Toroczkai a próba ideje alatt újabb (nem gyűlölet motivációjú) bűncselekményt követett el, amelynek következtében az új ügyben indult büntetőeljárásban kerül kiszabásra a korábbi ügy kapcsán is a büntetés. 2013 októberében az Alapítvány információt kért az ügyészségtől, hogy az új eljárást követni tudja, de a többszöri emlékeztető levelek ellenére sem érkezett az ügyben válasz az ügyészségtől.