Bánki-tó melegverés

Összefoglaló

A Bánki-tó fesztivál helyszínén a homoszexuális sértettet az elkövető "mocskos buzi"-nak titulálva tettleg bántalmazta a ToiToi mosdóban. Előtte a barátjával csókolózó sértettet a bárpultnál egy fiatalember hangosan és agresszív módon inzultálta. A nyomozás közösség tagja elleni erőszak miatt folyt, tehát a megfelelő tényállás alapján, azonban a sértettnek kezdetektől volt jogi képviselője, aki a megfelelő minősítésre szóban indítványt tett. Végül a rendőrség a nyomozást megszüntette azon az alapon, hogy nem volt bizonyítható bűncselekmény elkövetése. Az ügyészség a sértetti képviselő panaszának helyt adva megállapította, hogy kétséget kizáróan megállapítható volt bűncselekmény elkövetése, ám az elkövető személyét nem sikerült azonosítani, ezért az eljárást felfüggesztették.

 

1. Alapadatok
Időpont: 
2011-08-05
Helyszín: 
Bánk, Bánki-tó Fesztivál
Rövid leírás: 

A fesztivál helyszínén található egyik bárpultnál éjfél körül a férfi sértett és barátja megölelték és megcsókolták egymást. A pulthoz közel álló két fiú közül az egyik hangosan és agresszív módon kinyilvánította nemtetszését. „Ezt azért nem kéne…hagyjátok abba!” Válaszul a sértett azt mondta, hogy „hadd csináljuk már amit szeretnénk”. Erre a másik személy lökdösni kezdte a barátját, kétszer meglökte a vállát, végül a pultos avatkozott közbe. Néhány perccel később a sértett elment a legközelebbi ToiToi mobil-wc-hez, és bement az egyikbe. Közben hallotta, hogy valaki rángatja az ajtót és homofób kijelentéseket tesz, mint pl. „mocskos buzi, most megkapod”. A fenyegetőző férfi kitépte az ajtót, berontott a wc-be és többször beleverte a sértett fejét a falba, rugdosta, majd rövid dulakodás után kijutott a wc-ből. A sértett álláspontja szerint egyértelműen nemi identitása, szexuális orientációja miatt érte a támadás.

A fesztiválon egy önkéntes megtudta a két személy nevét, bánki lakosok. Sötét volt, hátulról támadta meg, így a sértett ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, de megjelölte a feltételezett elkövetőket. 

Információ forrása: 
A TASZ ügyvédje jogi képviseletet nyújtott a sértettnek az ügyben.
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
fiatal meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

A sértett először sokkot kapott, sírt, majd elment a fesztivál elsősegély szobájába. Nagyon megviselte az esemény.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
fiatal férfi
További jellemzők: 
nem ismert
Kapcsolat az áldozattal: 
nem ismerték egymást
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
Közösség tagja elleni erőszak 174/B. (1)
Eljárás leírása: 

Annak ellenére, hogy a pultnál zajlott incidensben részt vevő személyek beazonosításra kerültek és több körülmény utalt arra, hogy közülük az egyik volt a bántalmazás elkövetője, az eljárás ismeretlen tettes ellen folyt. A nyomozást megszüntették arra hivatkozva, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése (Be.190.§ (1) b)), holott ennek megtörténte kétséget kizáróan bizonyításra került tanúk által.

A minősítés helyes volt, de a sértett és képviselője is az eljárás legelejétől hivatkoztak a megfelelő tényállásra, ezért lehetséges, hogy emiatt sikerült jól minősíteni.

Ügyészség részben helyt adott a sértetti panasznak, elismerve, hogy a bűncselekmény elkövetése kétséget kizáróan bizonyításra került. Azonban a nyomozást felfüggesztette az elkövető kilétének nem megállapíthatóságára hivatkozva.  

Nyilvános válasz: 

Nem volt

6. Értékelés
Értékelés: 
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helyes