Kocsmai zsidóverés

Összefoglaló

Antiszemita megjegyzések (“Te bipsi vagy!”, “Te zsidó vagy!”) kíséretében tettleg bántalmazta két szkinhed külsejű személy a sértettet egy Margit körúti kocsma illemhelyiségében.A kerületi rendőrkapitányság járt el annak ellenére, hogy a kezdetektől -megfelelő volt a cselekmény minősítése, ami megyei hatáskörbe tartozik. A kerületi rendőrség elmulasztott nyomozati cselekményeket, majd felfüggesztette a nyomozást, és erről elmulasztotta a sértettet és képviselőjét értesíteni. Utóbb a sértetti képviselő panaszára a nyomozás a BRFK-n újra indult, ahol számos nyomozati cselekmény ellenére már nem sikerült az elkövetőket beazonosítani. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2011-12-02
Helyszín: 
Budapest, Margit körúti kocsma
Rövid leírás: 

Antiszemita megjegyzések (“Te bipsi vagy!”, “Te zsidó vagy!”) kíséretében tettleg bántalmazta két személy a sértettet egy Margit körúti kocsma illemhelyiségében. 

Információ forrása: 
Sértettnek jogi képviseletet nyújt a TASZ ügyvédje
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
jogász egyetemi hallgató fiatalember
Védett csoport: 
zsidó
Hatás: 

A sértettet mind fizikailag, mind pszichésen megviselte az ellene elkövetett bűncselekmény.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Két fiatal (25-30 év körüli) férfi
További jellemzők: 
Egyikük bomber dzsekis, majdnem kopasz
Kapcsolat az áldozattal: 
Nem ismerték egymást
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
174/B.§ (közösség tagja elleni erőszak és 170.§ (2) súlyos testi sértés
Eljárás leírása: 

A II. kerületi rendőrkapitányságon folyt az eljárás a felfüggesztésig, holott a BRFK-nak volt hatásköre.Helyes volt a minősítés a kezdetektől, de a jogi képviselő benyomása szerint azért, mert jelen volt a sértett első kihallgatásán és ott jelezte a kihallgató rendőrnek a megfelelő minősítést.

Felfüggesztették a nyomozást amiatt, hogy az elkövetők kiléte nem volt megállapítható. A jogi képviselő megítélése szerint a nyomozó hatóság nem tett meg minden tőle várhatót az elkövetők kilétének megállapítására. Pl. 12 megjelölt tanút nem hallgatott ki, köztük az egyik pultost, akiről tudni lehetett, hogy ismeri az elkövetőket, hiszen erre utaló megjegyzést tett, miután elmenekültek a tett helyszínéről, és erről rendelkezésre állt a sértett vallomása.

A felfüggesztő határozatban a nyomozó hatóság nem tett eleget indokolási kötelezettségének. Az igazságügyi orvosszakértő fél évvel az esemény után adott szakvéleményt anélkül, hogy a sértettet megvizsgálta volna.

 A felfüggesztő határozatot nem kézbesítették a sértettnek és a jogi képviselőnek. Amikor ez kiderült, a sértetti képviselő panasszal élt a felfüggesztés ellen, és kérte, hogy a hatáskörrel rendelkező BRFK nyomozzon. A II-III kerületi ügyészség helyt adott a panasznak, elrendelte a nyomozást és azzal a BRFK-t bízta meg, 2013 tavaszán.

Azóta számos nyomozati cselekményt elvégzett a BRFK, de sikertelenül, az elkövetőket nem sikerült beazonosítani. Az időmúlás, az eredetileg elmulasztott nyomozati cselekmények nagyban hozzájárultak az eljárás újbóli felfüggesztéséhez.

Nyilvános válasz: 

Nem volt

6. Értékelés
Értékelés: 
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helyes