Műhelybeszélgetés az adatgyűjtésről

Kép a rendezvényről

2017. május 24-én a Facing All the Facts projekt keretében szervezett műhelybeszélgetésen vettünk részt a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos adatgyűjtésről.

A gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékony állami fellépéshez elengedhetetlen, hogy a jogalkalmazó szervek és a döntéshozók megfelelő adatokkal rendelkezzenek a gyűlölet-bűncselekmények jelenségéről, az ilyen bűncselekmények áldozatokra és a tágabb közösségre gyakorolt hatásáról, illetve arról, milyen válaszokat ad a büntető igazságszolgáltatás az ilyen esetekre.

A gyakorlatban azonban azt látjuk, hogy a hivatalos bűnügyi statisztikák igencsak távol állnak a hétköznapi valóságtól, ráadásul az egyes állami szervek adatai ellentmondanak egymásnak, a problémakör számos vetületéről pedig egyáltalán nem érhetőek el adatok.

Ezen kíván változtatni a Facing All the Facts Európai Bizottság által támogatott projekt. A projekt a tervek szerint feltárja a résztvevő hat tagállam (Egyesült Királyság, Görögország, Írország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország) adatgyűjtéssel kapcsolatos gyakorlatát; online kurzusokat tartanak a gyűlölet-bűncselekmények beazonosításáról; a tagállamoknak szóló ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket nyilvános eseményeken ismertetnek.

A projekt kutatási fázisának részeként 2017. május 24-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthon a hazai adatgyűjtési gyakorlatot feltérképező műhelybeszélgetésnek. Az egész napos találkozó során a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a kormányzat és a civil szervezetek képviselői áttekintették a jelenleg elérhető adatokat, kutatási eredményeket; beazonosították a problémákat és hiányokat; és konkrét célokat fogalmaztak meg a következő időszakra.

Az eseményen a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport képviseletében Dombos Tamás (Háttér Társaság) és Jovánovics Eszter (TASZ) vettek részt.