Védjék meg a Budapest Pride fesztivál rendezvényeit! – Jogi háttéranyag a rendőrségnek

A Budapest Pride Hónap kulturális rendezvényeit tavaly számos alkalommal zavarták meg szélsőségesek, ezért – a rendőrséggel egyeztetve – jogi háttéranyagot készítettünk a hatékony rendőri fellépés érdekében.

Nyolc esetben jelentek meg szélsőséges nézeteket valló csoportok a 2019. évi Budapest Pride Fesztivál eseményein, hogy a jogszerűen megtartott rendezvényeket megzavarják, illetve ellehetetlenítsék, a résztvevőket megfélemlítsék csak azért, mert szexuális identitásuk, illetve véleményük nem tetszett az elkövetőknek. Legutóbb szeptember 26-án egy, az Aurórában tartott rendezvényt is megzavartak homofób indítékkal. A rendőrség az esetek többségében nem intézkedett hatékonyan: nem védték meg a békés fesztiválozókat és nem indítottak eljárást a jogsértőkkel szemben, noha a támadások rendszeresen, jól azonosítható elkövetői körrel, hasonló koreográfia mentén történtek.

A Budapest Pride szervezőivel közösen több, rendszeresen előforduló problémát azonosítottunk. Ezek között van, hogy a rendőrség csak a bejelentett rendezvények negyedét biztosította; több esetben későn érkezett a helyszínre; vagy ugyan időben kiérkezett, de a távolban várakozott. A feltételezett elkövetőkkel szemben még a résztvevők és szervezők egyértelmű megfélemlítése és kérése ellenére sem léptek fel.

A tanulságok levonása és a továbblépés érdekében  2019. október 1-én egyeztetés zajlott a rendőrség, a Budapest Pride és a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) között, ahol a felek megegyeztek abban, hogy a GYEM jogi háttéranyagot készít  a hasonló incidensek megfelelő rendőri kezelése érdekében.

A rendőrség számára elkészített anyag kifejezetten nem a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, hanem kulturális és egyéb rendezvények megzavarása esetén ad válaszokat a  felmerülő jogi kérdésekre.

A háttéranyagban összefoglaljuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a zártkörű, illetve nyilvános rendezvényekre, milyen jogaik vannak a rendezvények szervezőinek, milyen alapon lehet valakit kizárni egy rendezvényről és mi ezzel kapcsolatban a rendőrség feladata.

Mivel a szélsőségesek kifejezetten homofób, illetve transzfób indítékkal szokták megzavarni a rendezvényeket, cselekményeik alapvetően a tavaly hatályba lépett gyűlölet-bűncselekmény nyomozati protokoll szerint ítélhetők meg.  A rendezvényeket megzavarók előítéletes indítékú magatartásukkal sok esetben szabálysértést vagy bűncselekményt valósítanak meg – a háttéranyagban végigvesszük, hogy jellemzően milyen tényállások valósulnak meg.

Kitérünk a háttéranyagban a rendőrség intézkedési kötelezettségére, a feljelentés felvételével és a nyomozás megindításával kapcsolatos szabályokra, valamint az áldozatokkal való bánásmód jelentőségére is.

Bízunk abban, hogy a jogi háttéranyag segítségével a rendőrség idén fel tud készülni a Pride rendezvényein résztvevők biztonságának megvédésére.

Kapcsolódó dokumentumok: