Forró

Összefoglaló

Forró községben több roma lakos házára, kapujára romaellenes, fenyegető feliratokat ("retkes cigányok takarodjatok Kanadába”; „Takarodjatok az országból retkek”) fújtak fel festékkel ismeretlen tettesek. A rendőrség kezdetben helyesen közösség tagja elleni erőszaknak minősítette a cselekményeket, később átminősítette közösség elleni izgatásra. A rendőrségi nyomozás során az elkövetők kilétét nem sikerült megállapítani. 

 

1. Alapadatok
Időpont: 
2013-02-01
Helyszín: 
Forró
Rövid leírás: 

Forró községben több roma lakos - köztük L. Z. - házára, kapujára romaellenes, fenyeget feliratokat ("retkes cigányok takarodjatok Kanadába”; „Takarodjatok az országból retkek”) fújtak fel festékkel ismeretlen tettesek.  

Információ forrása: 
Helyszíni tényfeltárás, jogi képviselet általánosságban a roma lakosság vonatkozásában, illetve jogi képviselet L.Z. részére
Szervezet: 
NEKI
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
nagyszámú, de pontosan meg nem határozható számú, vegyes élekor és nem
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

Félelem, megbotránkozás a konkrét érintettekben és a község roma lakosságában általánosságban is.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
ismeretlen
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
Közösség tagja elleni erőszak [Régi Btk. 174/B. § (1a)], közösség tagja elleni izgatás [régi Btk. 269. § b)]
6. Értékelés
Értékelés: 
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A nyomozás kezdetén megfelelő volt a minősítés (közösség tagja elleni erőszak), a közösség tagja elleni izgatássá átminősítés azonban  kérdéses. Elméletileg az izgatássá minősítés sem áll távol az elkövetett tettől, azonban a megszorító jellegű joggyakorlat miatt ezen bűncselekmény miatt nagyon kevés vádemelés születik, így nem alkalmas a gyűlöletcselekmények elleni hatékony fellépésre. 

A helyi rendőrségnek át kellett volna tenni az ügyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, mert a közösség tagja elleni erőszak nyomozása megyei hatáskör.