Kisigmánd meleg tábor

1. Alapadatok
Időpont: 
2012-07-28
Helyszín: 
Kisigmánd
Rövid leírás: 

2012. július 25-29. között nyári tábort tartottak LMBT emberek számára Kisigmándon. A Jobbik helyi szervezete értesült a támogrról és "sajtótájékoztatót" szervezett a tábor elő tiltakozásul. A "sajtótájékoztató" inkább tüntetés volt, a sajtó képviselői nem jelentek meg, 14-15 helyi Jobbik-szimpatizáns viszont a helyszínen maradt, és a résztvevőket zaklatták, többek között olyan mondatokkal, mint hogy "a feleségem is úgy engedett el hozzátok köcsögökhöz, hogy erényövet tett fel reggel!", "hülye buzik, köcsögök" stb. A "sajtótájékoztatót" a rendőrség biztosította. Az eseményt követően mindenki - a rendőrség is - elhagyta a helyszínt, majd 10 férfi visszatért autókkal és fenyegetéseket kiabáltak, többek között azt, hogy "Tizet ütött már az óra, térjetek hát nyugovóra, tűzre-vízre vigyázzatok, le ne égjen a házatok!" 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
LMBT emberek nagyobb csoportja
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

A táborban a félelem légköre alakult ki, sokan attól tartottak, hogy az éjszaka a tüntetők visszatérnek és megtámadják a táborozókat. A résztvevők közül sokan a tervezettnél hamarabb elhagyták a tábort. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
10-15 férfi
További jellemzők: 
a Jobbik helyi szervezetéhez kötődő emberek
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás megszüntetve: nem bűncselekmény
Minősítés: nyomozati szak: 
nem bűncselekmény
6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Eljárás hivatalból megindításának elmulasztása
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

Az egyik áldozat feljelentést tett a rendőrségen. Bár kifejezetten kérte, hogy a Btk. 174/B. § alapján nyomozzanak, a rendőrség ezt nem volt hajlandó jegyzőkönyvbe venni, majd elutasította a nyomozást, arra hivatkozva, hogy az nem valósított meg zaklatást. Az áldozat (a Háttér Társaság jogi képviseletével) panaszt nyújott be és kérte a nyomozás kiterjesztését a közösség tagja elleni erőszak tényállására, de az ügyészség a kérést elutasította, arra hivatkozva, hogy fenyegetések nem minősülnek kihívóan közösségellenesnek, ezért nem történt bűncselekmény.