Pride testvérek

Összefoglaló

A 2012-es Pride felonulás résztvevői a rendőrség által ajánlott útvonalon hagyták el a felvonulás záróhelyszínét. Közvetlenül a rendőrségi kordonokon kívül egy nagyobb, a szélsőjobboldalra jellemző ruházatot viselő csoport zaklatta a helyszínt elhagyókat. Egy anyat és kisfiát is zaklattak, lufijukat kidurrantották. Egy testvérpárt is zaklattak, az egyikőjüket lábon rúgták. A rendőrség a helyszínen elfogott két elkövetőt, akiket még aznap este meggyanúsítottak közösség tagja elleni zaklatással. Az ügyészség 2013 októberében vádat is emelt. A bíróság 2015. november 12-én elsőfokon az egyik vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, a másikat felmentette, az ítéletet a másodfokú bíróság helyben hagyta.

1. Alapadatok
Időpont: 
2012-07-07
Helyszín: 
Bajcsy-Zsilinszky utca, Budapest
Rövid leírás: 

A 2012-es Pride felvonulás résztvevői a rendőrség által ajánlott útvonalon hagyták el a felvonulás záróhelyszínét. Közvetlenül a rendőrségi kordonokon kívül egy nagyobb, a szélsőjobboldalra jellemző ruházatot viselő csoport zaklatta a helyszínt elhagyókat. Egy anyát és kisfiát is zaklattak, lufijukat kidurrantották. Egy testvérpárt is zaklattak, az egyikőjüket lábon rúgták. 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
anya gyermekével, két fiatal férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Az áldozatok nem szenvedtek sérülést.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
10-12 fős csoport
További jellemzők: 
szélsőjobboldaliak
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 174/B. (2)
Minősítés: vádirat: 
Btk. 174/B. (1a)
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
Btk. 174/B. (1a)
Minősítés: másodfokú ítélet: 
Btk. 174/B. (1a)
Eljárás leírása: 

A két testvér segítséget kért a nem messze tartózkodó rendőrtől, aki azonban elutasított a segítségnyújtást, arra hivatkozva, hogy ő a forgalmat irányítja. Hamarosan további rendőrök érkeztek a helyszínre, akik elkezdték kihallgatni az elkövetőket. Az egyik elkövetőt (aki vélhetően megrúgta az áldozatot) elő is állították. A rendőrség közösség tagja elleni erőszakként kezdte el nyomozni a támadást, számos tanút kihallgattak. Az aktával hónapokig semmi sem történt, több szervezeti egységnél is megfordult, végül a nyomozást a 19. kerületi kapitányság zárta le vádelemelési indítvánnyal. Az ügyészség 2013. októberében vádat emelt csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak garázda alakzata kapcsán két elkövető ellen. Az ügyészség szerinta a bántalmazás tényéhez nem fér kétség, de a bántalmazó személye a nyomozásban nem volt megállapítható, ezért a garázda alakzat miatt emeltek vádat. Az első tárgyalásra 2015. februárjában került sor. A tárgyalás során a bíró a zárt adatkezelés ellenére felolvasta a sértett nevét, arra hivatkozva, hogy az a rendőrségi iratban is szerepelt, és így nem tehetett mást. A harmadik tárgyaláson a bíró ítéletet hirdetett: az egyik vádlottat felmentette, mert az ő esetében nem volt kétségtelenül megállapítható, hogy a csoport tagjaként részt vett a résztvevők inzultálásában, és nem csak később érkezett a helyszínre. A másik vádlotatt 1 év 6 hónap - végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte. Mindkét fél fellebbezett. A másodfokú bíróság az ítéletet minden tekintetben helyben hagyta.

6. Értékelés
Értékelés: 
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

Az első tárgyaláson a bíró a zárt adatkezelés ellenére felolvasta a sértett nevét, arra hivatkozva, hogy az a rendőrségi iratban is szerepelt, és így nem tehetett mást.