Pride 2011 táblák és médiabeszámolók

1. Alapadatok
Időpont: 
2011-06-18
Helyszín: 
Budapest
Rövid leírás: 

A Budapest Pride felvonulás 2011. június 18-án került megrendezésre. Számos szélsőjobbloldali csoport jelentett be hivatalos ellentüntetést, amelyen többszázan vettek részt az Oktogonon, amely a felvonulás útvonalára esett. A korábbi évek tapasztalatai alapján a rendőrség a felvonulókat és az ellentüntetőket teljesen elkülönítette: az Oktogonhoz közeledve a felvonulás útvonalát eltérítették, az Oktogonon tartozókódókat pedig kordonokkal körbevették, a rendőrség így megakadályozta a két csoport találkozását. 

Az Oktogonon a szélsőjobboldali mozgalom.org internetes oldal aktivistái táblákat tartottak a magasba, amelyeken a melegek megsemmisítésére hívtak fel (a táblán egy kötél, egy a melegek náci németországbeli üldöztetésére utaló rózsaszín háromszög volt, és az alábbi felirat: "Újfajta bánásmódot a melegeknek"). Az ellentüntetők folyamatosan a "Mocskos buzik, mocskos buzik" rigmust skandálták. Az egyik hírportál meginterjúvolt egy ellentüntetőt, aki a kamerának azt mondta: "Várjuk a buzikat! (...) Megverjük őket." Amikor a kordonokat a rendőrség felszámolta, az ellentüntetők a felvonulás záróhelyszínére, a Kossuth tére siettek. Az ellentüntetők itt a "Mocskos buzik, mocskos zsidók" rigmust skandálták. A Magyar Gárda korábbi kapitányát látták, amint egy egyenruhás csoportot parancsszavakkal vezényel. Amikor egy újságíró rákérdezett mit csináltak, ennyit válaszoltak: "Elkapjuk őket!" A felvonulás zártóhelyszínét elhagyó számos résztvevőt zaklattak és bántalmaztak. 

Toroczkai László, az egyik ellentüntetés szervezője néhány nappal később cikket tett közzé egy szélsőjobboldali hírportálon, amelyben kifejtette, hogy mennyire büszke az ellentüntetésen résztvevőkre, és hogy az ellentüntetők "erőt mutattak", amelynek eredményeként "útközben volt lakásába menekülő cigány, zsidó, néger és rendőr is", majd "éjszakába nyúlóan, átöltözve, álruhában „járőröztek”".

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
a Pride felvonulás résztvevői
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Számos résztvevő felháborodásának adott hangot, mikor értesültek róla, hogy a rendőrség annak ellenére nem lépett fel az ellentüntetőkkel szemben, hogy egyételműen erőszakos cselekményekre hívtak fel. Számos LMBT ember jelezte a szervezőknek, hogy azért nem vesz részt a felvonuláson, mert fél, hogy az ellentüntetők erőszakkal támadnak a felvonulókra. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
több tucat ember
További jellemzők: 
szélsőjobboldali ellentüntetők
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás megszüntetve: nem bűncselekmény
Minősítés: nyomozati szak: 
nem bűncselekmény
Nyilvános válasz: 

-

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A Pride felvonulás szervezői (Szivárvány Misszió Alapítvány) a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatával együttműködésben feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség elindította a nyomozást, majd néhány héttel később lezárta, mivel álláspontjuk szerint nem történt bűncselekmény. A civil szervezetek megpanaszolták a döntést, az ügyészség azonban igazat adott a rendőrségnek. A hatóságok álláspontja szerint a táblák felmutatása nem közösség elleni izgatás, mivel a tábla "legfeljebb gyűlölet keltésére lehet alkalmas, de ezen túlmenően aktív gyűlöletre már nem ingerel, nem biztat, nem lázít és így a büntetőjogi értékelés körébe vonható uszítás szintjét nem éri el." A hatóságok szerint a közösség tagja elleni erőszak előkészülete (174/B. § (3)) azért nem valósult meg, mert az újságírónak tett, a bűncselekmény elkövetésére vonatkozó szándékról tett nyilatkozatból "bűncselekmény elkövetésére irányuló egyenes szándék nem állapítható meg". A hatóságok szerint a tábla felmutatása a közösség tagja elleni erőszak garázda alakzatát (174/B. § (1a)) sem valósította meg, mivel "a homoszexuálisokkal való bánásmódra [értsd: megsemmisítésükre ] vonatkozó véleményre (...) nem nyíltan, hanem egy ábra és egy szimbólum felhasználásával burkoltan utal", amely nem tekinthető "a társadalmi együttélési szabályok nyílt, tudatos, egyértelmű semmibevételének".