Pride Művész mozi

Összefoglaló

Egy 30-as éviben járó meleg férfi a 2010-es Budapest Pride fesztivál megnyitójára tartott a Művész moziba, amikor amikor egy közeli utcában egy nagyobb társaság zaklatni kezdte szóban, szexuális irányultságára tett bántó utalást, majd a társaságból kiváló két fiatal fiú egyike megütötte, a szemüvege leesett. Az incidenst követően számos rendőr jelent meg a helyszínen, de annak ellenére, hogy a támadók még a helyszínen voltak, nem őket állították elő, hanem az áldozatot igazoltatták és kérdezték ki meglehetősen agresszíven. Csak a helyszínen tartózkodó aktivistáknak volt köszönhető, akik az elkövetők után eredtek, hogy a rendőrség végül elkapta az elkövetőket. A rendőrség nyomozást indított, és a két fiatal ellen közösség tagja elleni erőszak miatti vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást. Az ügyészség a bűncselekményt visszaminősítette garázdasággá, majd a vádemelést elhalasztotta, és magatartási szabályként a Jóvá-Tett-Hely programba utalta az elkövetőket. Az átminősítésről és a vádemelés elhalasztásáról a sértettet nem értesítették. A sértett később panaszt tett az átminősítés ellen, amelyet az ügyészség elutasított. Az egyik elkövetővel szemben végül vádemelésre került sor, garázdaság vétségében mondták ki bűnösnek. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2010-07-04
Helyszín: 
Teréz krt, Budapest
Rövid leírás: 

A 15. Budapest Pride LMBT Fesztivál megnyitóját a Művész Moziban tartották 2010. július 4-én. A rendezvény elleni tiltakozásul számos, a szélsőjobboldalra jellemző ruházatott viselő ember jelent meg a mozi körül, és szóban zaklatták az érkezőket. Egyikőjük megpróbálta a moziról eltávolítanai a bejáratnál található szivárványzászlót, mely a rendezvényt jelezte. Mivel a rendőrség számított az atrocitásokra, számos rendőr volt jelen a helyszínen. Ahelyett, hogy a zászló ellen fellépőkkel szemben jártak volna el, a szervezetőket kérték meg, hogy távolítsák el a "köcsögzászlót", mert az provokálja az ellentüntetőket. 

Az áldozat a megnyitóra tartott, amikor egy közeli utcában egy nagyobb társaság zaklatni kezdte szóban, majd a társaságból kiváló két fiatal fiú egyike megütötte, a szemüvege leesett.

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
30-as éveiben járó meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Az áldozat könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
két 15 és 16 éves fiú és családjuk
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 174/B. §
Minősítés: vádirat: 
Btk. 271. §
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
Btk. 271. §
Eljárás leírása: 

Az incidenst követően számos rendőr jelent meg a helyszínen, de annak ellenére, hogy a támadók még a helyszínen voltak, nem őket állították elő, hanem az áldozatot igazoltatták és kérdezték ki meglehetősen agresszíven. Csak a helyszínen tartózkodó aktivistáknak volt köszönhető, akik az elkövetők után eredtek, hogy a rendőrség végül elkapta az elkövetőket. A rendőrség a helyszínen megkérdezte az áldozatot, hogy szeretne-e eljárást indítani, aki - a támadás és a rendőrségi fellépés alatti sokk miatt - elutasította azt. A rendőrök nem közölték az áldozattal, hogy mivel közösség tagja elleni erőszakról van szó, mindenképp eljárás fog indulni.  

A Háttér Társaság - amelynek aktivistái a helyszínen voltak, és személyesen tapasztalták meg a rendőrség fellépésének hiányosságait - panaszt nyújtott be a rendőrségnek a szakmaiatlan fellépés miatt. A rendőrségi vizsgálat úgy találta, hogy a rendőrség a helyszínen nem követett el hibát. A rendőrség később mégis megindította a nyomozást, kihallgatta az áldozatot és a tanúkat, és közösség tagjai elleni erőszak miatt vádemelési indítvánnyal zárta le a nyomozást. Az ügyészség azonban visszaminősítette az esetet garázdaságnak, és mivel az elkövetők kiskorúak voltak, a vádemelést elhalasztotta, és magatartási szabályként a Jóvá-Tett-Hely programba utalta az elkövetőket. Az átminősítésről és a vádemelés elhalasztásáról a sértettet nem értesítetették, aki csak akkor értesült az ügyészség döntéséről, amikor az egy kutatási jelentés kapcsán leadott adatkérés kapcsán a Háttér Társaság számára kiderült. A sértett (a Háttér Társaság jogi képviseletével) panaszt tett az értesítés elmaradása és a hibás minősítés miatt. Az ügyészség az értesítés elmaradása kapcsán igazat adott a sértettnek, de a panasz érdemi részét elutasította.

2015 januárjában az ügyészség értesítette a sértettet, hogy az egyik elkövető vonatkozásában garázdaság miatt vádiratot nyújtott be. A sértettet az első tárgyaláson tanúként hallgatták meg. A vádlottatt a bíróság jogerősen bűnösnek mondta ki garázdaság vétségében. Az ítéletet a sértett részére nem kézbesítették.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Eljárás hivatalból megindításának elmulasztása
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A vádemelés elhalasztásáról a sértettet nem értesítették, az ítéletet a sértett részére nem kézbesítették.