indikátor

A járvány mindannyiunkban szorongást kelt. Azonban a félelem nem vezethet erőszakhoz. Az egyes emberek nem tehetnek a járványhelyzetről, sem az esetleges megbetegedésükről, általában azért sem ők felelősek, ha később mi magunk fertőződünk meg. Ha bárkit a koronavírusos megbetegedése miatt, vagy a betegség feltételezésén alapuló előítélet miatt megtámadnak, gyűlölet-bűncselekmény áldozata. 

A rendőrség továbbra is rendszeresen garázdaság vagy rongálás miatt folytat nyomozást olyan ügyekben is, amelyek valójában gyűlölet-bűncselekmények. A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) ismételten felhívja az ügyészség és a rendőrség figyelmét, hogy alkalmazza azt a nyomozási protokollt, amelyet öt hónapja bocsátott ki az országos rendőrfőkapitány.

Országos Rendőr-főkapitányság

2019. augusztus elsejétől hatályos az ORFK 30/2019. (VII. 18.) utasítása a gyűlölet-bűncselekmények kezelésével összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtásáról. A GYEM üdvözli a protokoll megszületését, amelynek szükségességére a jogvédők a romák elleni sorozatgyilkosság óta folyamatosan felhívták a figyelmet.

 
A Legfőbb Ügyészség épülete

Köriratot adott ki a Legfőbb Ügyészség a gyűlölet-bűncselekményekkel összefüggő jogalkalmazási kérdésekről, az előítélet indikátorok alkalmazásáról. A GYEM üdvözli a körirat megszületését, amelynek szükségességére a jogvédők a romák elleni sorozatgyilkosság óta folyamatosan felhívták a figyelmet.

A konferencia résztvevői

2017. november 21-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Doktori Iskola és a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) közös szervezésében került megrendezésre a Hatékony válaszok a gyűlölet-bűncselekményekre című egésznapos konferencia. A konferencián a GYEM tagjain kívül valamennyi jogalkalmazói hivatásrend képviselői tartottak előadást, akik saját álláspontjukat, tapasztalataikat ismertették a témával kapcsolatban.

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) a jogalkalmazó szervekkel és szakemberekkel együttműködésben az előítéletes indítékból elkövetett bűncselekmények beazonosítását megkönnyítő indikátorlistát készített. 

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) a Gyűlölet-bűncselekmények Áldozatainak Európai Napja alkalmából mutatja be az áldozatoknak szóló új infografikáját.

Feliratkozás RSS - indikátor csatornájára