Európa Tanács

Európa Tanács Miniszteri Bizottság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága már három jogerős ítéletben marasztalta el a magyar államot gyűlölet-bűncselekmény nem megfelelő nyomozása miatt. A Miniszteri Bizottság felügyeli az ítéletek végrehajtását, ezért a GYEM beadványban kérte az Európa Tanácstól, hogy hívja fel a kormányt az ügyek mögött meghúzódó strukturális problémák orvoslására.

 
Európa Tanács

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) 2015-ös Magyarországról szóló jelentése javasolja, hogy a Büntető Törvénykönyvben a gyűlölet-bűncselekmények között szabályozzák az előítéletes zaklatást is, a rasszista motiváció pedig legyen nevesített általános jellegű minősítő körülmény. Az ECRI elismeri, hogy a rendőrség az utóbbi években tett előrelépéseket a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa Magyarországról szóló 2014-es jelentésében azt írja, hogy a hatóságoknak intenzívebben kell foglalkozniuk a gyűlölet-bűncselekmények megelőzésével, kezelésével, és valós támogatást kell nyújtaniuk az áldozatoknak. Az emberi jogi biztos azt javasolja, hogy a rendőröknek, ügyészeknek és bíráknak a nemzetközi és hazai civil szervezetekkel együttműködve szervezzenek képzéseket.

Feliratkozás RSS - Európa Tanács csatornájára